Groene fondsen ook voor kassen met milieulabel

De glastuinbouw denkt in één klap al zijn milieuproblemen tot het jaar 2010 in principe te hebben opgelost. Met de ministeries van Economische Zaken, Financiën en van Milieu is overeenstemming bereikt over de financiering van milieuvriendelijke kassen uit de rijkelijk gevulde groene beleggingsfondsen....

Van onze verslaggever

HONSELERSDIJK

De tuinders denken dat er de komende jaren telkens een miljard voor dit doel nodig zal zijn. De boeren- en tuindersorganisatie LTO-Nederland presenteerde gisteren de plannen voor de zogenoemde groenlabelkassen.

Volgens voorzitter H. Hoogervorst van de tuindersafdeling van LTO zal in tien jaar tijd wellicht het hele kassenbestand in Nederland worden vervangen. Dat vergt jaarlijks een investering van naar schatting een miljard gulden.

Projecten als de herstructurering van het verouderde Westland dragen daartoe bij. Groene kassen kunnen worden gefinancierd uit de zogenoemde groene beleggingsfondsen, en dat betekent voor de ondernemer een rentevoordeel van rond 1,5 procent. Volgens Hoogervorst kost een hectare kas twee miljoen gulden, en zal het rentevoordeel voor de tuinder uitkomen op 30 duizend gulden per jaar per hectare.

Hoogervorst denkt dat het kielekiele is of de tuinders de extra investeringen er weer uit krijgen via het rentevoordeel. Maar hij ziet nog andere redenen waarom een tuinder wel gek zou zijn om niet in het groene glas te gaan als hij toch tot nieuwbouw besluit. Ten eerste is hij er met een groene kas van verzekerd tot het jaar 2010 af te zijn van het gezeur van elke keer weer nieuwe milieumaatregelen. Ook de markt eist een steeds milieuvriendelijker productie.

Maar zelfs het rentevoordeel alleen lijkt ruimschoots afdoende. De extra investeringen om een groene in plaats van een gewone kas te bouwen, worden becijferd op een halve ton tot enkele tonnen per hectare.

Het ministerie van VROM verwacht dat de regeling dit jaar nog rond kan zijn. Als de groene financiering zo massaal gebruikt zal worden als Hoogervorst denkt, betekent dit een enorme uitbreiding van de mogelijkheden voor het zogenoemde groene beleggen. Sinds 1995 kunnen beleggers belastingvrij geld steken in daartoe goedgekeurde groene beleggingsfondsen. De belangstelling van het publiek was enorm, maar de bottleneck bleek het gebrek aan bestedingsmogelijkheden. De markt speelt langzaam maar zeker in op deze nieuwe financieringsmogelijkheid.

Hoogervorst dat in de nabije toekomst een groot beroep op die mogelijkheid zal worden gedaan. 'Daarom hadden we ook zo'n haast', zegt hij. Het plan is in zeven maanden in elkaar gezet.

Het idee staat echter niet op zichzelf. Op 23 november tekenen de tuinders een convenant met de ministeries van VROM en van Landbouw, waarin de milieudoelstellingen tot het jaar 2010 vastliggen. Die zijn deels al vastgelegd in een Integrale Milieutaakstelling, die ondermeer bepaalt dat energiegebruik per kilo product in 2010 40 procent lager moet zijn dan in 1980.

De groene kassen moeten aan tal van voorschriften voldoen. Zo moeten ze deels geïsoleerd worden (wanden van dubbel glas, betonnen vloeren); moeten ze, indien daartoe de mogelijkheid is, gebruik maken van restwarmte van energiecentrales; en ze moeten biologische bestrijdingsmethodes hanteren tenzij het niet anders kan. Een bedrijf dat veel stookt is zelfs verplicht ook het dak van dubbel glas te voorzien.

De tuinder kan grotendeels zelf bepalen hoe hij de milieudoelstellingen denkt te realiseren, als hij voor zijn plannen maar goedkeuring krijgt van de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden