Groene beleggers haken ten onrechte af

Sinds het fiscale voordeel is verminderd, is groen beleggen uit de gratie. Maar geld steken in natuur en milieu kan nog steeds lonen. Zowel voor beleggers als spaarders.

Beeld Illustratie Peter van Hugten

Een 'beperkt effect' verwachtte de staatssecretaris van Financiën in 2011, toen het belastingvoordeel voor groen beleggen werd beperkt. Hoe zeer hij er destijds naast zat, bleek begin deze maand. Van de 7,4 miljard euro aan vermogen die vier jaar geleden in 'groenbanken' en groenfondsen was gestoken, waren er eind vorig jaar nog 4,6 miljard over. Dat betekent dat particulieren de afgelopen jaren bijna 3 miljard euro weghaalden, omdat het belastingvoordeel slonk. Wat natuurlijk de vraag oproept of zij hun geld investeerden vanwege betrokkenheid bij het milieu of bij hun portemonnee.

'Het antwoord is beide', zegt Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, de VBDO. 'Mensen willen graag bijdragen aan een duurzame wereld en ze willen ook rendement maken op hun geld. Daarom is dat fiscale voordeel zo belangrijk. Want het is voor ondernemers al lastig aan kapitaal te komen, maar voor duurzame projecten geldt dat helemaal.'

Fiscaal zetje

Tegen die achtergrond besloot de overheid het investeren in groene projecten een handje te helpen. Mensen die geld belegden in erkende groenbanken en groenfondsen kregen een heffingskorting van 1,3 procent en een vrijstelling (in box 3) destijds tot 55.145 euro. Vanwege bezuinigingen wilde het kabinet Rutte I in 2010 deze fiscale voordelen afschaffen. Dankzij de Kamer is er naast de vrijstelling 0,7 procent korting overgebleven. Niettemin is er dus bijna 3 miljard onttrokken aan groenbanken en -fondsen, tot verdriet van duurzame ondernemers. Door het wegvallen van het fiscale voordeel vragen banken namelijk een hogere rente voor groene leningen.

Dat is natuurlijk jammer. Is groen beleggen inderdaad niet meer aantrekkelijk zonder fiscaal zetje? Volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl kunnen investeringen in natuur en milieu de hulp van de Belastingdienst goed gebruiken, want de rendementen van de groene projecten van de grote banken leverden over de afgelopen vijf jaar met 1,2 tot 1,5 procent niet veel meer op dan een doorsneespaarrekening. Daarover gesproken: groen spáren kan wel aantrekkelijk zijn, zegt Bulthuis. Ook daarvoor geldt de inmiddels 56.420 euro vrijstelling en de 0,7 procent heffingskorting. Dat lijkt weinig, maar met de lage spaarrentes is het een welkom extraatje. Bovendien loop je geen risico geld te verliezen, wat bij groen beleggen wel het geval is. Groen sparen is dan ook populair. Begin dit jaar hadden de drie grote banken zelfs een klantenstop voor hun fiscaalvriendelijke groene spaarproducten. Bij ABN Amro en ING is die voorbij, bij de Rabobank geldt sinds april opnieuw een klanten- en inlegstop voor de groene spaarrekening en het groen deposito.

Licht- en donkergroen

Groen beleggen kan op allerlei manieren: van 'donkergroen', via door de overheid erkende projecten met fiscale hulp, tot lichtgroen: aandelen kopen in bedrijven die het beste met het milieu voorhebben. Op Goed-Geld.nl staat een overzicht van fondsen die zich bezighouden met duurzaam beleggen. Per fonds wordt uitgelegd wat ze wel en niet doen: geen investeringen in wapens, gokken en dierproeven bijvoorbeeld. Ook de risico's en rendementen van de afgelopen jaren zijn in kaart gebracht. Op duurzaamaandeel.nl staat informatie per bedrijf en sector.

De heffingskorting en vrijstelling voor groen beleggen gelden alleen voor door de overheid gecertificeerde projecten. De tien erkende groene instellingen zijn te vinden op rvo.nl. Amanda Bulthuis van Geld.nl raadt geïnteresseerden aan ook op te letten of groene investeringen een vergunning hebben van de financiële toezichthouder AFM, want het is niet alles groen wat er blinkt. Zeven jaar geleden waren de teakfondsen populair, die hoge rendementen combineerden met herbebossing. Het bleek vaak nep, waardoor beleggers naar hun geld konden fluiten.

Fabel

Bij het door de overheid goedgekeurde groene beleggen valt 'Regionaal Duurzaam 1' op, een project voor groene, lokaal opgewekte energie in de wijk. Het fonds meldt een verwacht rendement van 4 tot zelfs 6 procent.

Volgens VBDO-directeur Van der Helm is het een hardnekkige fabel dat duurzaam beleggen minder rendement oplevert dan 'gewoon' beleggen. Duurzame fondsen moeten aan strengere regels voldoen en zijn minder risicovol, maar op de langere termijn meten ze zich met reguliere fondsen. Hij vindt dat een flink fiscaal voordeel in ere moet worden hersteld. 'Zoals Herman Wijffels het bij de hoorzitting in de Kamer zei: er zijn maar twee sectoren niet duurzaam: de financiële sector en de overheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden