Update

Groen licht: 12 miljard voor Griekenland

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben vandaag tijdens een teleconferentie het licht op groen gezet voor een lening van 12 miljard euro aan Griekenland.

Beeld ANP

Het betreft de vijfde tranche van een bedrag van 110 miljard dat de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland vorig jaar toezegden.

'Goede zaak'
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat bekendgemaakt. Hij noemde het 'een goede zaak' dat zowel de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank als het IMF heeft bevestigd dat Griekenland weer op schema is. Het Griekse parlement ging donderdag akkoord met een omvangrijk bezuinigings- en hervormingspakket van de regering-Papandreou van, inclusief de privaterisering van staatsbedrijven, 78 miljard. 'Nu is het aan de Grieken om de komende maanden te laten zien dat ze de maatregelen ook daadwerkelijk doorvoeren', aldus De Jager. 'Het IMF zal dat ook nauw controleren.'

Het IMF moet formeel nog instemmen met de nieuwe tranche van 12 miljard voor de Grieken. Dat gebeurt naar verwachting komende vrijdag. Van de totale lening van 110 miljard komt 80 miljard voor rekening van de EU, terwijl het IMF 30 miljard bijdraagt.

Griekenland kan door het bedrag van 12 miljard weer enkele maanden aan zijn verplichtingen voldoen. In het najaar heeft Athene nieuw geld nodig.

Tweede lening
De EU praat ook nog steeds over een tweede lening voor Griekenland. Ingewijden verwachten niet dat de euroministers op 11 juli, als ze elkaar in Brussel ontmoeten voor regulier beraad, al een besluit nemen hierover. Waarschijnlijk gebeurt dat pas in september. Het is de bedoeling dat ook banken en andere private financiers meebetalen aan de tweede lening. Minister De Jager heeft herhaaldelijk onderstreept dat zij 'een substantieel deel' op tafel moeten leggen.

Hoe groot de tweede lening wordt, is nog niet bekend. Volgens onbevestigde geruchten gaat het om zo'n 80 miljard, waarvan circa 25 miljard voor rekening van de private sector zou moeten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden