Groen en lui

Bedrijven worden lui wanneer zij subsidies ontvangen voor het produceren van duurzame energie. Op grond van dat inzicht wil demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) af van het bedrag van 900 miljoen euro per jaar dat haar ministerie aan deze groene subsidies kwijt is....

Het zijn wonderlijke, nieuwe inzichten van een vertrekkend minister, die daarmee haar eigen beleid van de afgelopen jaren van tafel veegt. Tot dusver werden de subsidies juist verdedigd als een manier om aan de Europese doelstelling van minder CO2-uitstoot (20 procent in 2020) te voldoen.

Haar argumentatie doet dun aan. Toen de subsidieregeling voor duurzame energie werd ingesteld, was het mogelijke gevaar van subsidieverslaving genoegzaam bekend. Kennelijk was de vermeende luiheid van bedrijven toen geen argument om er niet aan te beginnen.

Ook maakt Van der Hoeven niet duidelijk waarom de overheid plots minder belang zou moeten hechten aan een afname van de CO2-uitstoot. De subsidiestroom ten gunste van bedrijven die duurzame energie gaan produceren, vormt een belangrijk instrument om dat doel te bereiken. De minister is vaag over het antwoord op de vraag hoe die reductie dan wel moet worden bereikt.

Haar voorkeur gaat uit naar het in Europees verband opleggen van stroomproductiedoelstellingen aan bedrijven. Dat zou in de plaats moeten komen van het huidige subsidiestelsel, dat leidt tot ‘subsidie-oorlogen’ tussen Europese landen. De internationaal opererende energiebedrijven shoppen in het rond tot ze de gunstigste regelingen tegenkomen – windenergie in Groot-Brittannië en zonne-energie in Spanje of Duitsland bijvoorbeeld.

Van der Hoeven heeft hier wel een punt. Een Europese aanpak zou inderdaad beter zijn, en wanneer in alle landen wettelijke voorschriften de plaats innemen van subsidies valt dat ook toe te juichen.

Maar in die ideale wereld leven we niet. Een Europese aanpak is ver weg. Gaat Nederland eenzijdig afscheid nemen van zijn subsidies, dan is het gevaar groot dat ons land nog verder wegzakt op de ranglijst van producenten van duurzame energie. Van der Hoeven dreigt nu de oude schoenen weg te gooien nog voordat ze nieuwe heeft aangeschaft.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden