Update

Groeiverwachting Britse economie gehalveerd

De Britse overheid heeft haar verwachting voor de groei van de Britse economie in dit jaar gehalveerd naar 0,6 procent. Dat maakte minister van Financiën George Osborne woensdag bekend in het Britse parlement.

Bewerkt door Redactie
George Osborne met het rode koffertje (vergelijkbaar met het gouden koffertje in Nederland Beeld getty
George Osborne met het rode koffertje (vergelijkbaar met het gouden koffertje in NederlandBeeld getty

Eerder rekende Londen nog op een groei van het bruto binnenlands product (bbp) in 2013 met 1,2 procent. Voor 2014 wordt nu uitgegaan van een economische vooruitgang met 1,8 procent. Bij een eerdere raming in december voorspelde de Britse overheid voor 2014 een groei van 2 procent. In de laatste 3 maanden van 2012 kromp de economie met 0,3 procent.

Osborne zei verder dat het Britse begrotingstekort dit jaar zal dalen tot 7,4 procent van het bbp. Voor 2014 rekent hij op een tekort van 6,8 procent.

De minister liet ook weten dat hij het mandaat van de Britse centrale bank aanpast. De Bank of England (BoE) moet zo meer flexibiliteit krijgen bij het bereiken van de inflatiedoelstelling van 2 procent, met het oog op economische schokken en verstoringen.

Osborne onderstreepte het recht van de BoE om ongebruikelijke middelen in te zetten om de economie te stimuleren. Volgens Osborne hebben zowel de zittende BoE-gouverneur Mervyn King als zijn opvolger Mark Carney ingestemd met het gewijzigde mandaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden