Nieuws Zonnepanelen

Groeistuip van zonneparken, per inwoner heeft Loppersum de meeste panelen en Rotterdam de minste

Het opgestelde elektrische vermogen in zonneparken is in één jaar tijd ruimschoots verviervoudigd. Eind 2017 stond er 98 megawatt aan zonnepanelen op weilanden en akkers, eind vorig jaar was dat 444 megawatt.

Zonnepanelen op het dak van het Hermitage Amsterdam. Beeld ANP

In 2017 waren zonneparken nog een vrijwel nieuw verschijnsel. Eind dat jaar waren er 22 in bedrijf. Eind vorig jaar waren het er volgens nieuwe cijfers van het CBS al 65.

De groei van de zonneparken is een opstekertje voor iedereen die de energietransitie (de overgang van fossiele brandstof naar hernieuwbare energie) een warm hart toedraagt. Maar de verviervoudiging van het vermogen heeft het leven van de beheerders van stroomnetwerken niet eenvoudiger gemaakt. Het afgelopen jaar was het jaar waarin zij steeds vaker niet in staat bleken nieuwe zonneparken aan te sluiten. Als de groei in dit tempo doorzet, zal dat probleem ook verder toenemen.

Het totale vermogen aan zonnepanelen groeide met 52 procent naar 4.400 megawatt. Voor deze sector is dat een matige groei, want sinds 2010 groeit het geïnstalleerde vermogen gemiddeld elk jaar met 60 procent. Het opgestelde vermogen op daken van woningen groeide ‘slechts’ 37 procent. Het merendeel van het zonnevermogen ligt nog net op woningdaken.

Almere is al jaren de hoofdstad van de zonnepanelen op woningdaken, met inmiddels een vermogen van 28 megawatt. Daarmee troeft Almere veel grotere steden als Utrecht, Amsterdam (beide 26 megawatt) en Eindhoven (25) opnieuw af. Almere heeft veel meer laagbouw dan andere steden, en dus meer dak. Bovendien wordt er nog steeds veel gebouwd, en op nieuwbouw worden vaak meteen zonnepanelen geplaatst.

Per hoofd van de bevolking zijn de inwoners van de Groningse gemeente Loppersum de kampioenen. Daar ligt, per inwoner, 0,57 kilowatt aan zonnepanelen. Ook vier andere Groningse gemeenten staan in de toptien. Dat danken zij aan de aardbevingen-ellende. Om hun schade te compenseren, kregen de bewoners eind 2014 geld om hun woningen energiezuiniger te maken. Veel inwoners kochten zonnepanelen, zo veel zelfs dat deze streek de eerste was waar het stroomnet problemen had om de opgewekte stroom te verwerken. Rotterdam (0,027 kilowatt) en Amsterdam (0,03 kilowatt) hebben per hoofd van de bevolking de minste zonnepanelen: een twintigste van een doorsnee Loppersummer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.