Groeiende vraag naar recreatiewoningen

Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning. Het aantal vakantiehuisjes in Nederland is de afgelopen tien jaar  met 16 procent gegroeid. Dat is twee keer zo snel als de reguliere woningvoorraad.

Yvonne Hofs
Recreatiewoningen van recreatiepark Marinapark in Volendam. Beeld anp
Recreatiewoningen van recreatiepark Marinapark in Volendam.Beeld anp

Er liggen bovendien bouwplannen klaar voor 8000 nieuwe recreatiewoningen in de komende vijf jaar. Als die allemaal worden uitgevoerd, groeit de bestaande voorraad vakantiewoningen van 110 duizend stuks voor 2020 met nog eens 7 procent.

Dat staat in het eerste onderzoeksrapport over de markt voor recreatiewoningen in Nederland. Makelaarsvereniging NVM heeft dat laten opstellen door het Bureau Stedelijke Planning.

De snelle uitbreiding van het areaal vakantiehuizen kan in bepaalde regio's tot overaanbod leiden, met dalende verkoopprijzen en leegstand tot gevolg, waarschuwt het rapport. Het aantal recreatiewoningen dat te koop staat is sinds 2006 bijna verdrievoudigd. Het aanbod groeit dus veel sneller dan de nieuwbouw.

Dat er desondanks flink wordt doorgebouwd, ligt aan het feit dat recreanten samenklonteren op dezelfde vakantiebestemmingen aan de kust. Op de de populairste bestemmingen, de Waddeneilanden en Zeeland, kosten vakantiehuisjes het meest.

In bosrijke vakantieregio's die vroeger populairder waren dan nu, zoals de Veluwe en Drenthe, staan veel veroudere vakantieparken. De huisjes op die parken zijn moeilijk verkoopbaar, omdat ze niet voldoen aan de moderne, luxere woonwensen. Vakantiewoningen in Salland, Twente, de Achterhoek en Limburg zijn minder in trek omdat ze te ver van de Randstad af liggen. Kopers zoeken meestal een tweede woning binnen een straal van 100 km van hun hoofdwoning.

Als belangrijkste reden voor de snelle uitbreiding van het recreatiewoningenaanbod noemen de onderzoekers de gestegen welvaart van de bevolking, de verstedelijking en de vergrijzing. De gestegen welvaart brengt een tweede woning voor meer Nederlanders binnen bereik. Door die toegenomen rijkdom kunnen kopers steeds meer eisen stellen. Nieuwe vakantiewoningen zijn luxer en groter dan die van twintig jaar oud.

Verstedelijking vergroot de behoefte aan een woning in een mooie, groene omgeving voor 'erbij'. De vergrijzing is gunstig voor de markt voor recreatiewoningen, omdat de meeste vakantiewoningen worden gekocht door veertigers en vijftigers van wie de kinderen het huis uit zijn, de 'empty nesters'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden