Economie

Groeiende drukte op Schiphol baart vakbond zorgen, vrees voor chaos

Schiphol zet zich schrap voor de zomer. De luchthaven kreeg voor vorige maand, voor het eerst in dit jaar, weer meer dan 1 miljoen passagiers over de vloer. Dat zijn er rond de 36 duizend per dag. De komende weken kan dat oplopen tot 130 duizend per dag.

De drukte in luchthaven Schiphol luchthaven nam de afgelopen week in rap tempo toe. Beeld Ines Vansteenkiste-Muylle
De drukte in luchthaven Schiphol luchthaven nam de afgelopen week in rap tempo toe.Beeld Ines Vansteenkiste-Muylle

Op zoveel reizigers is de personeelsbezetting van Schiphol volgens de vakbond FNV niet berekend. ‘Werknemers vrezen voor chaos als het vliegverkeer deze zomer weer toeneemt. We gaan van bijna niks naar een piek’, zegt campagneleider Joost van Doesburg. De bond hield woensdagochtend een betoging op de luchthaven om aandacht te vragen voor de werkomstandigheden. Volgens Van Doesburg krijgen beveiligers die vakantie willen opnemen te horen dat ze tot half september niet weg kunnen.

Het aantal reizigers nam in mei in vergelijking met de maanden daarvoor fors toe, maar ligt met 36 duizend per dag nog altijd ver onder het aantal van voor de coronapandemie. In mei 2019 namen gemiddeld 216 duizend mensen per dag het vliegtuig.

Het aantal reizigers mag dan lager liggen dan in de goede tijden, dat geldt ook voor het aantal werknemers dat beschikbaar is om de drukte in goede banen te leiden, zegt de FNV. Alleen al Schiphol Group zelf schrapte vorig jaar 900 van de 2.500 voltijdbanen, omdat de luchthaven slechts 20 miljoen van de bijna 72 miljoen reizigers uit 2019 terugzag.

Onduidelijk is in hoeverre de bedrijven die diensten leveren aan Schiphol, zoals beveiliging, schoonmaak en bagage- en vrachtafhandeling, het afgelopen jaar zijn ingekrompen omdat er veel minder werk voor hen was. ‘We krijgen signalen dat ze vacatures niet krijgen opgevuld’, zegt Van Doesburg. Topman Dick Benschop van Schiphol zei woensdag in een webinar dat er 25 duizend banen zijn verdwenen op de luchthaven, van de bijna 115 duizend.

Schiphol spreekt tegen dat er een zomerse krapte in de bezetting dreigt. ‘We hebben voldoende mensen in dienst en middelen gereserveerd om de toename van het vliegverkeer in goede banen te leiden. Tijdens de reorganisatie hebben we daar rekening mee gehouden’, aldus een woordvoerder.

Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s, maar de drukte laat zich volgens Schiphol moeilijk voorspellen. Veel hangt af van welke reisbeperkingen er verdwijnen. Woensdag wijzigde het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor een aantal Europese landen. Dat maakt op vakantie gaan naar IJsland, Polen, Roemenië, Cyprus, Liechtenstein, Zwitserland en het grootste deel van Kroatië minder ingewikkeld.

Naarmate meer landen ‘open’ gaan, zullen touroperators en luchtvaartmaatschappijen hun aanbod uitbreiden. Maar vakantiegangers boeken vanwege de onzekerheid hun reis dichter voor vertrek dan voorheen, zodat ze zeker weten dat ze het land uitkomen. ‘Op basis van wat we nu weten, is het mogelijk dat we in de zomerdagen hebben met 130 duizend reizigers’, aldus de woordvoerder.

Hoewel de luchthaven zegt niet de drukte van eerdere zomers te verwachten, raadt Schiphol reizigers aan toch ruim voor vertrek in te checken. Dit omdat extra controles nodig zijn, van gezondheidsverklaringen en coronatesten. ‘Daardoor zullen mensen wat langer geduld moeten hebben in de rij.’

De FNV zegt dat op Schiphol vooral de werknemers met ervaring zijn vertrokken. ‘De nieuwe mensen zijn nog onvoldoende getraind om in te spelen op de drukte’, aldus Van Doesburg. Dat is een veiligheidsrisico waarvoor het Europese Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft gewaarschuwd.

MET 747 NAAR ‘DIE SONNE’

Vanwege de grote belangstelling van Duitse zonzoekers zet Lufthansa deze zomer Boeing 747’s in op vluchten naar Mallorca. Normaal vliegt de Duitse luchtvaartmaatschappij op deze route met een Airbus A321, die 215 stoelen telt. Met de 747 kunnen in een keer 364 reizigers mee. Het aantal boekingen voor Mallorca lag tussen april en begin juni al 25 keer hoger dan vorig jaar, zegt Lufthansa. Terwijl de Duitsers massaal uitvliegen, hebben Britse vliegbedrijven alweer vluchten geschrapt omdat de regering van Boris Johnson de lockdown tot 19 juli heeft verlengd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden