Groeiend gemor over fusie van Ziggo en Vodafone

Het gemor over de in februari aangekondigde fusie van kabelaar Ziggo en mobielebelbedrijf Vodafone Nederland neemt toe.

Redactie
Ziggo en Vodafone naast elkaar in Den Haag. Volgens de Consumentenbond blijft er na een fusie tussen beide bedrijven te weinig concurrentie over op de Nederlandse telecommarkt. Beeld Hollandse Hoogte
Ziggo en Vodafone naast elkaar in Den Haag. Volgens de Consumentenbond blijft er na een fusie tussen beide bedrijven te weinig concurrentie over op de Nederlandse telecommarkt.Beeld Hollandse Hoogte

Volgens de Consumentenbond ontstaat er, als het samengaan groen licht krijgt, een duopolie op de Nederlandse telecommarkt, met verder alleen KPN als aanbieder. Zo blijft er op de lange termijn te weinig concurrentie over. Dat is slecht voor de consument die zo goed en goedkoop mogelijk wil internetten, televisie kijken en (mobiel) bellen.

Dat meldde directeur Bart Combée van de Consumentenbond donderdag in een brief aan Margrethe Vestager, de eurocommissaris die over mededinging gaat. Eerder deze week trok toezichthouder ACM al aan de bel in Brussel. De Autoriteit Consument & Markt wil zelf onderzoek doen naar de gevolgen van de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland voor de keuzevrijheid van consumenten. De concurrentiewaakhond heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Europese Commissie, die het dossier in behandeling heeft.

Doorgaans beoordeelt Brussel alleen grensoverschrijdende fusies en overnames. De fusieplannen van Ziggo en Vodafone Nederland zijn toch gemeld bij de Commissie omdat beide bedrijven een hoge omzet hebben. Het is aan Brussel om te bepalen wie de zaak het best kan behandelen.

In afwachting van het besluit wie de fusie mag onderzoeken op schadelijke effecten, heeft de Consumentenbond alvast zijn zorgen geuit. Vodafone en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, kondigden in februari aan dat zij hun Nederlandse activiteiten willen samenvoegen. Daardoor ontstaat na KPN een tweede speler in Nederland die vaste en mobiele diensten kan aanbieden via eigen, landelijk dekkende netwerken. Nu is Vodafone er nog als onafhankelijke derde speler, naast KPN en Ziggo. Als Vodafone en Ziggo één bedrijf worden, zijn er nog maar twee partijen over met een eigen vast en mobiel netwerk.

Margrethe Vestager. Beeld anp
Margrethe Vestager.Beeld anp

Volgens directeur Combée van de Consumentenbond klaagde Vodafone tot voor kort zelf nog dat zo'n situatie ongewenst is. 'In het verleden heeft Vodafone geprobeerd toegang te krijgen tot het kabelnetwerk van Ziggo met het argument dat er te weinig keuzevrijheid was voor consumenten en dat een derde partij hard nodig was. Door het aanbieden van diensten op het kabel- en glasvezelnetwerk van andere partijen zorgden zij voor meer concurrentie. Maar deze samenwerkingsplannen gaan ten koste van concurrentie en de keuzevrijheid van consumenten.'

De bond vraagt de Commissie - of de ACM, als die de zaak krijgt - heel kritisch naar de deal te kijken. Waar nodig moeten voorwaarden worden gesteld om de concurrentie in Nederland op de lange termijn te waarborgen. De Consumentenbond wil al jaren dat ook andere partijen toegang krijgen tot de vaste netwerken. Dat moet ertoe leiden dat aanbieders met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit, zodat consumenten echt keus krijgen.

Overigens dreigt de fusie niet alleen voor consumenten nadelig uit te pakken. Het samengaan gaat volgens Ziggobaas Baptiest Coopmans sowieso banen kosten. Alleen is nog onduidelijk hoeveel precies.

Baptiest Coopmans. Beeld anp
Baptiest Coopmans.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden