Groei wereldhandel voor het eerst in zes jaar weer groter dan wereldeconomie

Het gaat weer helemaal goed met de wereldhandel. Voor het eerst in zes jaar is de groei van de wereldhandel dit jaar weer groter dan die van de wereldeconomie, meldt Raoul Leering, hoofd van de handelsanalisten van ING.

De eerste die iets merkt van een aantrekkende wereldhandel is de scheepvaart. Foto Raymond Rutting / de Volkskrant

Tot voor de crisis die in 2008 losbrak was dat bijna altijd het geval. De groei van de wereldhandel werd gezien als één van de motoren achter de groei van de wereldeconomie.

Tot 2008 groeide de wereldhandel gemiddeld drie maal zo snel als de wereldeconomie, maar sindsdien blijft de wereldhandel juist achter. Tot dit jaar. Want, schrijft Leering, de wereldeconomie groeit dit jaar maar rond 3 procent, en de wereldhandel maar liefst 4,5 procent.

De gevolgen zijn al merkbaar in sommige sectoren. De eerste die iets merkt van een aantrekkende wereldhandel is de scheepvaart. De scheepstarieven, die jarenlang op crisisniveau bleven hangen en die zelfs grote rederijen (zoals die van Hanjin) tot faillissement dreven, zijn geëxplodeerd.

Een van de meest gebruikte indicatoren hiervoor, de Baltic Dry Index, verdrievoudigde in twee jaar. Dat de tarieven voor 'droge bulk' zo scherp zijn gestegen, komt niet alleen door de groei van de wereldeconomie, maar ook doordat er minder nieuwe schepen in de vaart zijn gekomen. Dat is het gevolg van de belabberde tarieven in de afgelopen jaren.

Foto de Volkskrant
Meer over