Groei van Schiphol op huidige plek

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat kiest voor groei van Schiphol op de huidige plaats. Om de geluidsoverlast voor omwonenden binnen de perken te houden, zullen langs wegen en vaarten rond de luchthaven woningen worden gesloopt....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Het aantal vluchten mag van Netelenbos in tien jaar toenemen van 420 duizend tot 600 duizend. Voor de periode na 2010 wordt de mogelijkheid van een zesde landingsbaan opengehouden.

Dit zijn de hoofdlijnen van het toekomstplan voor Schiphol, dat Netelenbos woensdag naar haar collega's Pronk van Milieubeheer, Brinkhorst van Landbouw, Jorritsma van Economische Zaken en premier Kok heeft gestuurd. Volgende week dinsdag praten zij over de toekomst van Schiphol. Vrijdag 17 december neemt het kabinet een besluit.

Netelenbos kiest voor de variant met stapsgewijze 'gematigde groei' op de huidige plek, eerst binnen het vijfbanenstelsel, later eventueel met een extra baan. Zij schrapt de variant waarin Schiphol mag groeien naar 1,2 miljard vliegbewegingen. Een zevende landingsbaan, die daarvoor noodzakelijk zou zijn, komt niet in haar plan voor. Aan Schiphol op een eiland in zee kleven volgens de PvdA-bewindsvrouw nog te veel onzekerheden.

Ze wil deze variant niet definitief afwijzen. Maar voor de komende tien tot twintig jaar vindt zij het geen reële optie.

Bij het vaststellen van nieuwe normen voor een groter Schiphol op de huidige locatie wil Netelenbos vasthouden aan de bestaande normering uit 1990, met uitzondering van de stank.

Het aantal woningen dat zware geluidsoverlast ondervindt, wil zij terugbrengen van de huidige vijftienduizend naar tienduizend woningen.

Om dat te realiseren, zal zij een aantal gebieden in de buurt van Schiphol aanwijzen waarbinnen niet mag worden gebouwd.

De betrokken gemeenten hebben daartegen bezwaar gemaakt. Zij vinden dat de mogelijkheid moet blijven bestaan om huizen rond Schiphol te bouwen. Mensen moeten volgens de gemeentebestuurders zelf de afweging maken of zij in een gebied willen wonen waar zij hinder ondervinden van vliegtuiglawaai.

Om op termijn het aantal van tienduizend woningen niet te overschrijden, moeten ook huizen worden gesloopt. In overleg met betrokken gemeenten heeft Netelenbos afgespoken dat woningen rond de dorpskernen zullen worden gespaard, maar huizen langs de wegen en vaarten rond Schiphol niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden