Groei van kolencentrales neemt wereldwijd af; in 2022 sluiten er meer dan er worden geopend

De kolencentrale heeft zijn tijd bijna gehad. Het vermogen van alle kolencentrales in de wereld groeit nog, maar die groei neemt heel snel af. Vanaf 2022 zullen er meer kolencentrales sluiten dan er nieuwe worden geopend.

Dat staat in de nieuwste Global Coal Plant Tracker, waarin milieuorganisaties als Greenpeace en CoalSwarm samenwerken om de ontwikkeling van kolenstroom in kaart te brengen. Zij vinden dat van belang omdat steenkool (inclusief bruinkool) de vuilste brandstof is voor het produceren van elektrische stroom, die bovendien veruit het meeste van het broeikasgas CO2 oplevert.

Daling

Volgens het rapport, dat vandaag wordt gepubliceerd, lag het aantal nieuwe kolencentrales dat in bedrijf kwam in 2017 41 procent lager dan in 2015. Het aantal kolencentrales in aanbouw daalde nog harder: met 73 procent. En het aantal kolencentrales op de tekentafel daalde met 59 procent.

Nog groeide het aantal megawatts aan kolencentrales: met 4 procent in twee jaar, tot bijna 2000 gigawatt. Maar steeds vaker worden voorbereidingen voor kolencentrales niet afgemaakt. In 2016 werden de bouwtekeningen voor 230 duizend megawatt (vierhonderd middelgrote centrales) in een diepe bureaulade gegooid, in 2017 was het aantal uitgestelde bouwplannen opgelopen tot 634 duizend megawatt.

Nieuwe centrales

Bijna 60 procent van de kolencentrales in de wereld staan in China en India. Tot voor kort waren het ook die landen waar de groei onstuitbaar leek. China alleen al had honderden kolencentrales in de planning. Maar dat is de afgelopen twee jaar drastisch veranderd: China heeft in twee jaar bouwplannen voor 722 kolencentrales geschrapt of opgeschort.

India is na China 's werelds grootste kolenstoker, en bouwde ook als een razende nieuwe centrales bij. Maar sinds kort blijkt wind- en zonne-energie goedkoper dan stroom uit kolen of gas. Private ondernemingen zijn ermee gestopt; nu bouwt alleen de overheid nog kolencentrales, en zelfs die projecten komen her en der stil te liggen bij gebrek aan financiering. In het elektriciteitsplan van 2016 worden geen nieuwe kolencentrales meer voorzien bovenop wat nu in de planning staat. 123 Bouwplannen zijn geschrapt.

Opvallend

Europese landen schrappen niet veel plannen. Kolenstokende landen als Duitsland en Polen hebben geen enkel plan van tafel gehaald. Nederland ook niet, maar dat komt doordat er geen plannen meer zijn voor nieuwe kolencentrales: Nederland heeft er de afgelopen jaren net drie hele grote in gebruik genomen. Nederland wil wel uiterlijk in 2030 zijn laatste kolencentrale sluiten. In het Verenigd Koninkrijk is dat al vrijwel klaar: de Britten haalden in 2012 45 procent van hun stroom uit kool; nu nog 2 procent.

Ook de positie van de Verenigde Staten is opvallend. Donald Trump won de presidentsverkiezingen met een programma waarin hij onder anderen de mijnwerkers in de kolenmijnen weer werk beloofde. Maar er staat in de VS geen enkele kolencentrale in aanbouw, en er wordt er ook niet één voorbereid. De plannen voor 1295 megawatt (twee gemiddelde centrales) zijn in de ijskast gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden