'Groei in automatisering houdt aan'

CMG heeft een geruststellende mededeling voor degenen die denken dat de uitbundige groei van de automatiseringsmarkt eindig is. 'Het begint pas....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Als over enige jaren zijn constatering juist blijkt, dan was 1996 geen slecht begin. Het bedrijf boekte vorig jaar een winststijging van 43 procent tot 45,0 miljoen gulden. De omzet nam toe met 30 procent tot 645 miljoen.

Uitgedrukt in Britse ponden, de munteenheid waarin het Brits-Nederlandse bedrijf rapporteert, waren de groeicijfers iets minder hoog, omdat de gulden waarde verloor ten opzichte van het pond.

Die devaluatie hakt er bij CMG hard in, want ofschoon het bedrijf twee hoofdkantoren heeft, is de Nederlandse tak sinds jaar en dag veel succesvoller dan de Britse arm. Vanuit Amstelveen werd bijna driekwart van de omzet bijgeschreven en zowat 90 procent van de winst.

'In Nederland zijn we een grote vis in een kleine vijver en in Engeland is het precies andersom', zei directievoorzitter Cor Stutterheim in het verleden.

CMG timmert in Nederland flink aan de weg. Het bedrijf dat pas afgestudeerde informatici paait met ballonvaarten, treinreisjes naar Parijs en binnenlandse vliegtrips, kon vorig jaar 800 medewerkers aan het personeelsbestand toevoegen dat groeide tot ruim 3500.

Het hadden er best een paar honderd meer mogen zijn, zegt Rusting. 'We hebben opnieuw opdrachten moeten afwijzen omdat we er niet genoeg medewerkers hadden', zegt hij. Ook in 1997 werft het bedrijf onverdroten voort. In de eerste maanden van het jaar zijn er ruim tweehonderd CMG-ers bijgekomen, waarvan 25 procent direct van de universiteit en hogeschool.

Temidden van zoveel belangstelling worden 'schoolverlaters' schaars en duur. Verleden jaar stegen de aanvangsalarissen tot 3800 gulden bruto per maand. Vorig jaar golden nog instaplonen van 3500 gulden. Bij twee andere grote Nederlandse automatiseerders, Cap Gemini en Origin, liggen die bedragen rond de 3000 gulden.

Voor dat geld zitten de nieuwe CMG-ers eerst nog drie maanden in de schoolbanken om te worden gespecialiseerd in bepaalde computerprogramma's. Ook deze opleiding is inzet geworden van de wervingsstrijd.

Mensen zijn cruciaal, zegt Stutterheim, want de voornaamste inkomstenbron van zijn bedrijf is het verkopen van 'uurtjes'. CMG bouwt computersystemen en adviseert directies hoe systemen het beste kunnen worden gebruikt. Niet langer draait een project alleen om het automatiseren van de administratie, maar staat de technologie centraal in het productieproces. Een call centre waarbij telefonisch verzekeringen worden verkocht, bestaat bij de gratie van computertechnologie.

Hetzelfde geldt voor risico-management bij banken, waar aan het einde van iedere werkdag beoordeeld moet worden hoeveel 'open posities' moeten worden afgedekt. Daarvoor heeft CMG programma's ontwikkeld die het goed doen in Engeland 'om een tweede Barings-drama te voorkomen', aldus Stutterheim.

Een andere inkomstenbron voor CMG is de verkoop van software voor mobiele telefooncentrales waardoor extra diensten mogelijk worden, zoals een antwoordapparaat en regionale verkeersinformatie. De licentie-inkomsten uit deze software bedragen nu al 5 procent van de omzet en dat percentage zal naar verwachting toenemen.

De problematisch draaiende Duitse vestigingen moeten in 1997 winst maken, exclusief het zojuist gekochte en zeer winstgevende Orga Team. In Engeland steeg de omzet voor desinvesteringen met 20 procent, terwijl de bruto winstmarge steeg tot 5,8 procent van 3,8 in 1995.

Vanwege de beter winstvooruitzichten in het buitenland en de aanhoudende automatiseringsgroei waren analisten optimistisch, maar het aandeel is volgens hen inmiddels erg duur. Beleggers betalen bijna 40 keer de verwachte winst over 1997. Sinds de beursgang in december 1995 is het aandeel bijna vervijfvoudigd in waarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden