Groei economie VS zwakt af naar 2,6 procent

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,6 procent op jaarbasis gegroeid....

ANP

De economische groei valt lager uit dan analisten hadden verwacht. Die gingen net als in augustus uit van een groei van het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in de VS geproduceerde goederen en diensten, met 2,9 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de Amerikaanse economie met 5,6 procent in omvang.

De zwakkere economische groei hangt grotendeels samen met de sterk afgekoelde huizenmarkt in de VS. De bouw van nieuwe huizen daalde in het afgelopen kwartaal met 11,1 procent op jaarbasis. Dat was de sterkste teruggang bij de bouw van nieuwe huizen in meer dan tien jaar.

De inflatie kwam in het afgelopen kwartaal uit op 4,0 procent op jaarbasis. Bij de raming in augustus was dit nog 4,1 procent en in het eerste kwartaal bedroeg de inflatie 2,0 procent. De prijzen, exclusief de sterk schommelende prijzen voor voedsel en energie, stegen met 2,7 procent tegen een eerdere prognose van 2,8 procent. In het eerste kwartaal stegen de kernprijzen met 2,1 procent.

De bedrijfswinsten gingen volgens het ministerie van Handel met 0,3 procent omhoog ten opzichte van het eerste kwartaal. In augustus ging het ministerie uit van een groeicijfer van 2,1 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar stegen de bedrijfswinsten nog met 14,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden