Groei economie Japan lager

TOKIO (ANP-AFX) - De Japanse economie, na de Verenigde Staten de grootste ter wereld, is in het derde kwartaal minder gegroeid dan eerst werd aangenomen. Volgens een nieuwe raming van de Japanse regering bedroeg de groei 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

In een eerdere opgave was sprake van 0,5 procent groei. Analisten hielden rekening met een groei van 0,3 procent.

De groei van de investeringen in kapitaalgoederen, zoals machines, was lager dan eerst werd opgegeven. Daarnaast was er sprake van een sterkere terugval van de consumentenbestedingen. Analisten houden er toch rekening mee dat de Japanse rente deze maand omhoog zou kunnen gaan. Ze baseren die verwachting op het feit dat de Japanse economie wel groeit, al is het tempo niet al te hoog.

Rente verhogen

De groei van de economie in het derde kwartaal bedroeg op jaarbasis 0,8 procent. In de eerdere opgave was sprake van een groei van 2 procent. Analisten gingen ervan uit dat de kwartaalgroei op jaarbasis 1,1 procent zou bedragen. Ook de groei in het tweede kwartaal blijkt iets lager te zijn dan eerder werd opgegeven.

Japan is na een jarenlange recessie en deflatie bezig aan een periode van economisch herstel. Dit jaar durfde de centrale bank het aan de rente te verhogen. Die stond op ongeveer 0 procent en staat nu op 0,25 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden