'Groei chemische industrie trekt aan'

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse chemiesector blijft groeien door een sterke vraag naar chemische producten. De omzet in de sector, waarin een op de tien werknemers in de Nederlandse industrie werkzaam is, neemt dit jaar met 8 procent toe ten opzichte van vorig jaar.

Dat verwacht de Vereniging van de Nederlandse chemiesector (VNCI). De branchevereniging ging eerder uit van een omzetgroei van 5 procent. In de eerste helft van dit jaar nam de omzet in de chemiesector toe met 8 procent. De productie lag 2 procent hoger, terwijl de afzetprijzen met 3 procent stegen.

De VNCI verwacht voor de tweede helft van dit jaar een hoger productieniveau dan in dezelfde periode vorig jaar met een stabiel prijsniveau. Ook in Duitsland en België zijn de verwachtingen voor de chemische industrie naar boven bijgesteld.

Goede vooruitzichten

,,De vooruitzichten voor de sector voor de komende maanden zijn goed'', aldus VNCI-directeur Coletta Alma. ,,Het producentenvertrouwen is hoog, de bedrijven kunnen de hoge grondstofprijzen redelijk doorberekenen aan de afnemers, de orderportefeuilles zitten vol en de productie trekt aan.''

De VNCI verwacht dat de chemiesector dit jaar 7 procent meer investeert dan vorig jaar. In de Nederlande chemiesector werd vorig jaar 46 miljard euro omgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden