‘Grijze’ import een veelkoppig monster

Ook Nederlandsers bestelden goedkoop games bij Lik-Sang, een internetwinkel in Hongkong. Maar het bedrijf is niet meer. Fabrikanten pakken de ‘grijze’ import steeds harder aan....

‘Idioten’ is nog de minst krenkende term die klinkt op de webforums van liefhebbers van computerspellen. De gebeten hond is fabrikant Sony, die een sluiproute op internet naar goedkope games en spelcomputers heeft laten afsluiten.

Het elektronicaconcern boekte vorige week een juridische zege in Groot-Brittannië. De rechter verbood de Hongkongse exporteur Lik-Sang nog langer de Japanse versie van Sony’s PlayStation Portable via een internetloket te leveren aan klanten in Europa. Lik-Sang verkocht de PSP onder de Europese adviesprijs van 199 euro. Woensdag liet de handelaar weten zijn deuren te sluiten.

Het bedrijf zegt dat het vanwege de rechtszaken niet langer kan handelen. ‘We kunnen geen nieuwe bestellingen aannemen. Consumenten die al orders hadden geplaatst, krijgen hun geld terug.’ Lik-Sang bediende naar eigen zeggen honderdduizenden klanten in meer dan zestig landen sinds het in 1998 zijn webwinkel opende.

Sony ontkent dat het verantwoordelijk is voor de teloorgang van Lik-Sang. ‘Het bedrijf heeft de aanklacht niet aangevochten. (men is nooit komen opdagen in de rechtbank en heeft dus ook geen kosten gemaakt). De rechter heeft ons een aanzienlijke schadevergoeding toegekend, die ook niet is betaald door de andere partij’, aldus het Japanse concern.

De ‘grijze’ import is sinds 1996 door de Europese Unie aan strikte regels gebonden. Bedrijven kunnen worden aangeklaagd als ze merkproducten invoeren zonder dat de fabrikant daarmee heeft ingestemd.

Helaas voor fabrikanten kan de parallelimport voor distributeurs reuze lonend zijn. Prijzen in Azië voor producten als digitale camera’s, camcorders, printers en computertoebehoren liggen vaak lager dan die in Europa. Technisch wijken de apparaten niet af van de Europese versie. Ze zijn zonder problemen te gebruiken door consumenten in Europa, die in ruil voor de lagere prijs de Japanse handleiding op de koop toe nemen.

Canon zegt dat er risico’s kleven aan de parallelimport. ‘Consumenten kunnen op compatibiliteitsproblemen stuiten omdat ze niet de juiste software, de correcte kabels en bruikbare handleidingen krijgen’, aldus de camera- en printerfabrikant begin dit jaar na acties tegen importeurs die de wet ontduiken. Via de rechter werd de Nederlandse distributeur Crown International verboden parallel ingevoerde camera’s aan te bieden. In Zweden kreeg Canon een importverbod voor elkaar tegen de internetwinkel Priskrig.

Veel bedrijven die last hebben van parallelimport weigeren technische bijstand aan klanten die problemen krijgen met hun geïmporteerde producten. Voor garantie en ondersteuning verwijzen de fabrikanten naar de distributeur of leverancier; in het geval van ‘grijze’ import meestal een Aziatische leverancier die geen service biedt.

Ook Sony voert het risico op technische problemen aan als reden voor de bestrijding van de parallelhandel. ‘We willen voorkomen dat consumenten apparaten kopen die niet voldoen aan de strikte Europese veiligheidsnormen, bijvoorbeeld door afwijkende stroomadapters.’

Over de omvang van de parallelimport zijn geen betrouwbare cijfers voorhanden. De douane zegt geen zicht te hebben op hoeveel er ‘grijs’ wordt ingevoerd. De importeur betaalt immers de invoerrechten. Wat de douane betreft, is er dan geen vuiltje aan de lucht.

De douane zegt ook onmogelijk alle import te kunnen controleren. ‘We passen risicoanalyses toe, die we op basis van steekproeven aanscherpen’, aldus een woordvoerder. ‘We kunnen niet alle containers openwrikken die in Rotterdam arriveren.’ Volgens de Belastingdienst voerde de douane vorig jaar 1,1 miljoen controles uit op aangiften van invoerrechten.

Sony heeft laten weten dat het alle middelen zal aanwenden om de parallelle handel in PlayStation 3’s te bestrijden. De kans daarop is groot omdat deze nieuwe spelcomputer pas volgend jaar in Europa te koop is.

De verwachting is dat Sony ook andere importeurs, zoals Play-Asia en Success-HK zal aanpakken. Lik-Sang nam woensdag wraak. Het bedrijf publiceerde de namen van Europese medewerkers van Sony die de afgelopen jaren bestellingen bij de Hongkongse winkel plaatsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden