Griekse schuldopkoop overtreft doelstelling

De Griekse overheid kan voor 31,9 miljard euro aan eigen schuldpapieren tegen gereduceerde prijzen opkopen. Daarvoor zijn wel meer Europese middelen nodig dan eerder werd gedacht. Dat maakte Griekenland woensdag bekend.

redactie
Man voor een gesloten winkel in Athene Beeld ANP
Man voor een gesloten winkel in AtheneBeeld ANP

De Griekse regering had zich ten doel gesteld voor 30 miljard euro aan schulden op te kopen, om op die manier de eigen schuldenlast te drukken. Die transactie werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als voorwaarde gesteld voor de verdere verstrekking van noodleningen aan het Zuid-Europese land.

Griekenland kreeg voor 31,9 miljard euro aan obligaties aangeboden, tegen een prijs die gemiddeld 33,8 procent bedroeg van de oorspronkelijke waarde van de leningen. Om alle obligaties op te kopen heeft het land een krediet van 11,29 miljard euro nodig van het Europese noodfonds EFSF. Oorspronkelijk werd 10 miljard euro gereserveerd voor het opkoopprogramma.

Als de extra middelen ter beschikking worden gesteld kan de operatie op 18 december worden afgerond. Het Griekse schuldagentschap gaf woensdag niet aan wat het precieze effect van de schuldopkoop is voor de hoogte van de Griekse staatsschuld.

Frankrijk en Duitsland gaven woensdag aan dat de schuldopkoop goed lijkt te zijn verlopen. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zei goede hoop te hebben dat de eurolanden deze week nog kunnen besluiten dat Griekenland nu in aanmerking kan komen voor het volgende deel van de eerder beloofde noodleningen.

Volgens Moscovici hebben de ministers van Financiën van de eurolanden dinsdag al een 'positief' telefonisch overleg gehad over de resultaten van de Griekse schuldopkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden