Griekse regering levert lijst hervormingen in

Griekenland levert vandaag in Brussel een lijst met hervormingen in die de weg vrij moeten maken voor nieuwe leningen. De regerende partij Syriza liet weten dat de lijst klaar is. Er staan achttien maatregelen op die Athene 3,5 miljard euro moeten opleveren.

Premier Alexis Tsipras. Beeld afp
Premier Alexis Tsipras.Beeld afp

De inhoud van de lijst is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de Griekse regering waarschijnlijk geld wil gaan vragen voor radio- en televisiefrequenties waar bedrijven de afgelopen 26 jaar niets voor hoefden te betalen. Een veiling van die frequenties brengt geld in het laatje. Een andere maatregel is het koppelen van delen van de boekhouding van (horeca-)bedrijven aan de belastingen zodat ontduiking van BTW wordt tegengegaan.

De nieuwe lijst met maatregelen moeten de staatsinkomsten dit jaar verhogen met 3 miljard euro. Het zal echter geen loon- of pensioenbezuinigingen bevatten, zo liet een ambtenaar weten.

Griekenland heeft haast met het verkrijgen van nieuw steungeld. Op 20 april is volgens Athene de schatkist leeg. Griekenland beloofde vorige week met nieuwe maatregelen te komen. De Europese ministers van Financiën willen Griekenland alleen financieel blijven steunen als de nieuwe regering van premier Tsipras doorgaat met hervormen en alle afspraken nakomt.

Volgens een ambtenaar zullen de Europese Unie en het IMF de lijst vrijdagavond bekijken.

Griekenland stevent snel af op faillissement

Griekenland heeft de eurolanden beloofd uiterlijk eind april een lange lijst met hervormingen en besparingen klaar te hebben. Onderhandelingen met de eurolanden over financiële hulp worden zodanig gefrustreerd door Athene, dat betrokkenen de kans op een tijdig akkoord als minimaal bestempelen. Lees hier de analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden