Griekse minister praat beurs de put in

Het vertrouwen in de Griekse staatsfinanciën bereikte vandaag een nieuw dieptepunt op de financiële markten, nadat de vers aangetreden regering aankondigde een aantal bezuinigingen terug te draaien. Volgens minister van Financiën Yanis Varoufakis kan de regering beter geld in de Griekse economie stoppen dan in het 'zwarte gat' van de terugbetaling van de staatsschuld.

Joost van der Meer
De nieuwe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis. Op de achtergrond een Griekse vlag. Beeld afp
De nieuwe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis. Op de achtergrond een Griekse vlag.Beeld afp

De nieuwe regering kondigde vandaag de afschaffing aan van eerdere bezuinigingsmaatregelen. Zo zullen duizenden ontslagen ambtenaren opnieuw worden ingehuurd. Ook wordt de met de Europese Unie afgesproken privatisering van een grote haven stopgezet.

Premier Alexis Tsipras liet vandaag bij zijn eerste ministerraad opnieuw weten dat een gedeelte van de Griekse staatsschuld moet worden kwijtgescholden: 'Wij willen onderhandelen over een lagere staatsschuld en de verstikkende begrotingsdiscipline beëindigen.'

De financiële markten lijken weinig vertrouwen te hebben in Tsipras' plannen. De rente op tienjarige Griekse staatsleningen, die een graadmeter is voor in hoeverre beleggers denken hun uitgeleende geld ook terug te krijgen, steeg tot boven de 10 procent. Ter vergelijking: de Nederlandse regering betaalt een half procent rente op dezelfde leningen.

De beurs in Athene is sinds afgelopen zondag al 14 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. De waarde van de Griekse banken daalde op de beurs met 20 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden