'Griekse belastingontwijking via Nederland kost 1,7 miljoen'

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een vandaag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

'Griekse belastingontwijking via Nederland'. Beeld anp
'Griekse belastingontwijking via Nederland'.Beeld anp

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma's, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

SP-Kamerlid Arnold Merkies wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hier morgen over spreken in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. 'Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen', zegt Merkies.

Cynisch
Ook GroenLinks wil met Wiebes in debat over het SOMO-rapport. 'Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt. Nederland moet alle belastingafspraken die de fiscus hier heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn, delen met de Griekse overheid', aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden