Griekenlandoverleg afgelopen zonder akkoord

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland is afgelopen. Eerder op de avond liet Griekenland al weten niets te zien in de voorbereide eindverklaring. Daarin stonden woorden als 'huidig steunprogramma' en 'verlenging', horrorwoorden voor Athene. De nieuwe Griekse regering wil juist af van het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid in het huidige leningenprogramma.

redactie
Grieken zwaaien met vlaggen van de Eurolanden tijdens een pro-regeringsdemonstratie in Athene vandaag Beeld afp
Grieken zwaaien met vlaggen van de Eurolanden tijdens een pro-regeringsdemonstratie in Athene vandaagBeeld afp

Voorafgaand aan de vergadering, eurogroep genaamd, waren de verwachtingen al laag. Met name de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was zeer sceptisch over de kansen op een akkoord over de Griekse schuldenkwestie.

Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af. Maar het is al duidelijk dat Griekenland dan zonder steun financieel in de problemen gaat komen. Daar werd dus een oplossing voor gezocht. De meeste eurolanden stuurden aan op het nakomen van eerder gemaakte afspraken, maar Athene wil een nieuw contract.

Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble spreekt met de pers voorafgaand aan het overleg in Brussel Beeld ap
Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble spreekt met de pers voorafgaand aan het overleg in BrusselBeeld ap

Verlenging steunprogramma

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maakte vanavond na afloop van het overleg duidelijk dat de eurogroep blijft vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland. Volgens Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen.

Maar Griekenland zou niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. 'Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen.'

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem in gesprek met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble. Beeld EPA
Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem in gesprek met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble.Beeld EPA

Varoufakis: geen plan B

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis stelde na afloop van het mislukte overleg over het steunpakket dat de Grikese regering bereid is te werken aan een compromis. Het werken aan een oplossing is het enige plan, er is geen plan B, zei Varoufakis. 'Dat is de enige oplossing.' Hij herhaalde wel dat Griekenland af wil van het huidige programma.

'Ik heb geen twijfel dat Europa de komende 48 uur de woorden kan vinden die nodig zijn zodat Griekenland een verlenging van het programma kan aanvragen en dat we kunnen werken aan een nieuw contract dat goed is voor Griekenland en Europa', zei Varoufakis.

Er lag volgens de Griekse minister al een tekst klaar waar hij wel mee wilde instemmen. Die tekst had Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken) opgesteld. Daarin werd volgens Varoufakis gesproken over een overbruggingsperiode, terwijl er onderhandeld werd over een nieuw plan voor groei en welzijn van Griekenland. 'Dat was een tekst die ik prima kon ondertekenen.'

Maar het was eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem die die tekst terugtrok en een nieuwe tekst op tafel legde, aldus Varoufakis. De tekst die toen op tafel lag, was voor hem onacceptabel. Hij onderstreepte dat de huidige regering gekozen werd op de verkiezingsbelofte het huidige steunprogramma te beëindigen. 'Dit programma is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.'

Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis Beeld epa
Griekse minister van Financiën Yanis VaroufakisBeeld epa

Overbruggingsovereenkomst

De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid. Athene wil af van het huidige programma en heeft dan ook een verlenging steeds afgewezen.

Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en dus is haast geboden. Zeker omdat een verlenging nog voorgelegd moet worden aan een aantal parlementen. Dijsselbloem had het over 'ongeveer een week de tijd, niet meer'.

Het is nu aan de Grieken om te besluiten of ze een verlenging willen. Volgens Dijsselbloem is een positieve uitkomst nog altijd mogelijk indien de Grieken om de verlenging vragen. Volgens de voorzitter is er genoeg 'flexibiliteit' en is verlenging van het huidige programma 'haalbaar'.

Volgens Dijsselbloem lijkt de wens van Athene voor een brugovereenkomst 'zeer sterk' op een verlenging. 'Een verlenging heeft mijn voorkeur. Het biedt ons en de Grieken meer tijd om te praten over wat er daarna moet komen. Dat kost gewoon meer tijd.'

Dijsselbloem onderstreepte dat het lidmaatschap van Griekenland van de eurolanden niet ter discussie staat. Als Athene inderdaad geen verlenging wil, dan raken ze wel de bescherming van het programma kwijt en staan ze er alleen voor. Dat hoeft niet direct tot problemen te leiden, aldus de minister.

Wil Griekenland eventueel alsnog steun, dan zullen daar voorwaarden aan zijn gekoppeld. 'Voor iedereen geldt: afspraak is afspraak. Dit is geen dwingelandij uit Brussel. Financiële steun gaat altijd gepaard met voorwaarden.'

Kelderende euro

De waarde van de euro ging na het mislukken van de onderhandelingen flink onderuit, direct nadat de gesprekken in Brussel over een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie op niets waren uitgelopen.

De munt zakte tot 1,1320 dollar en klom daarna weer iets op tot 1,1333 om 19.50 uur. Bij het sluiten van de Europese beurzen vandaag noteerde de munt nog op 1,1392 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden