Griekenland leent zelf weer geld

Voor het eerst sinds de instelling van een noodfonds kan Griekenland weer lenen op de kapitaalmarkt. De vraag naar obligaties is opvallend groot....

Van onze verslaggever Peter de Waard

AMSTERDAM Griekenland kan weer zelf geld lenen op de internationale kapitaalmarkt. Nadat het land in mei en juni een beroep had moeten doen op een noodfonds van de EU en het IMF, maakte het dinsdag bekend zelf 1,625 miljard euro te hebben geleend.

Het gaat om kortlopende leningen die over een half jaar al weer moeten worden afgelost en waarover een hoog rentepercentage van 4,65 procent op jaarbasis moet worden betaald. Dat is aanzienlijk hoger dan de 0,4 procent die Nederland aan rente betaalt op zes maandsleningen. Maar het is lager dan de 5 procent op leningen van het noodfonds.

Er was opvallend veel vraag naar de Griekse staatsobligaties. De regering had vier keer zoveel kunnen plaatsen als was gepland. De financiële markten reageerden positief op het nieuws. De koers van de euro steeg dinsdag tot boven de 1,27 dollar, ruim anderhalve cent meer dan maandag. En de Duitse bundfutures – financiële termijncontracten op de Duitse obligaties – daalden, hetgeen erop duidt dat de onrust over de toekomst van de euro afneemt.

De EU en het IMF hebben een noodfonds voor Griekenland van 110 miljard euro gecreëerd voor het geval het land niet aan de aflossingsverplichtingen van oude schulden kan voldoen. Daarnaast is er een apart noodfonds van 750 miljard ingesteld voor andere eurolanden die in problemen zouden kunnen komen. Tenslotte heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de mogelijkheid om staatsobligaties van eurolanden op te kopen als de koersen te veel onder druk zouden komen te staan doordat beleggers obligaties dumpen.

Vorige week kocht de ECB voor 1 miljard euro aan deze obligaties op. In de drie weken daarvoor was dat telkens meer dan 4 miljard euro. Ook dat is een teken dat de grootste zorgen rond de eurocrisis zijn weggeëbd. De eurolanden hebben bijna allemaal beloofd hun overheidsfinanciën op orde te brengen. En vooral voor de Grieken is het menens.

Het opkoopprogramma van de ECB was met name in Duitsland zeer omstreden. Hier werd het gezien als het aanzetten van een geldpers waardoor omvangrijke hoeveelheden liquide middelen in ruil voor mogelijk waardeloos papier in de economie zouden worden gepompt. Veel Duitsers vreesden een herhaling van het trauma van de Weimarrepubliek toen hyperinflatie de economie om zeep bracht.

Sinds het programma in mei begon, is voor ruim 60 miljard euro aan staatsobligaties van zwakke eurolanden opgekocht. De ECB maakt geen onderverdeling per land bekend. Vorige week is het opkoopprogramma echter bijna tot stilstand gekomen. Omdat het omstreden is, zou de ECB het snel willen beëindigen.

De ECB heeft de angst voor inflatie steeds weg proberen te nemen door net zo veel deposito’s van commerciële banken aan te trekken als aan het opkopen van obligaties werd besteed.

Niemand wil te vroeg juichen over het wegebben van de eurocrisis. Analisten kijken eerst met spanning uit naar de publicatie van de stresstesten voor banken eind volgende week. Maar verwacht wordt dat bijna alle banken hiervoor zullen slagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden