Griekenland gaat uit bedelen bij ECB

De Griekse regering wil haar staatsschuld de komende maanden financieren met de geldpers van de Griekse centrale bank. Maar dat kan alleen met toestemming van de Europese Centrale Bank (ECB).

Beeld REUTERS

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gaat vandaag in Frankfurt uit bedelen. Voor de bestuursvergadering van de ECB spreekt hij met ECB-president Mario Draghi. Varoufakis moet stroop smeren bij de Italiaan, want de ECB kan de Grieken maken of breken.

Als Griekenland failliet gaat, treft dat de hele eurozone

Als Griekenland failliet gaat, treft dat de hele eurozone, betoogt columnist Derk Jan Eppink, senior fellow bij het London Policy Center in New York, vandaag in de Volkskrant. Lees zijn column hier.

7,2 miljard aan noodleningen

De nieuwe Syriza-regering heeft iedere verdere noodhulp van de trojka (IMF, EU en ECB) trots afgewezen. Dit terwijl er nog 7,2 miljard euro noodleningen voor Griekenland klaarligt. Het land zou dat geld voor eind februari krijgen, maar dan moet het wel voldoen aan de trojka-voorwaarde: de afgesproken hervormingen uitvoeren. De Syriza-regering wil dat niet.

Griekenland werkt zich daarmee in de financiële nesten, want het moet de komende maanden miljarden aan staatsschuld aflossen. Varoufakis heeft een plan om de tijd te overbruggen die hij nodig heeft om met de schuldeisers een akkoord te sluiten over verdere verlichting van de Griekse schuldenlast.

Schatkistpapier

De Griekse krant Ekathimerini meldde dinsdag dat Varoufakis de staatsschuld tijdelijk met de uitgifte van schatkistpapier wil financieren. Dat zijn staatsleningen met een looptijd van drie of zes maanden. De Griekse regering verkoopt dat schatkistpapier aan de Griekse banken, die het weer doorverkopen aan de ECB. Indirect financiert de ECB zo een deel van de Griekse staatsschuld. Om die reden heeft de trojka een jaarlimiet van 15 miljard euro gesteld aan de uitgifte van Grieks schatkistpapier. Griekenland zit al aan die limiet en kan dus geen extra geld ophalen. Daarom heeft Varoufakis de trojka gevraagd de limiet met 10 miljard euro te verhogen.

Varoufakis vraagt nog meer concessies van de ECB. De Griekse banken zijn volledig afhankelijk van ECB-leningen, maar de ECB mag de banken geen geld meer lenen als het trojka-programma eind deze maand afloopt. Hun allerlaatste levenslijn is dan de geldpers van de Griekse centrale bank, de zogenoemde ELA-faciliteit. Dat de nood van de Griekse banken nu al zeer hoog is, blijkt uit het feit dat drie van de grootste banken een paar dagen geleden 2 miljard euro aan ELA-geld hebben opgenomen. De ECB kan het gebruik van de ELA-faciliteit echter blokkeren. Zo'n blokkade zou de doodsteek voor de Griekse banken zijn en daarmee een Grieks vertrek uit de eurozone afdwingen. Varoufakis zal Draghi dus vragen de levenslijn naar het Griekse bankwezen niet door te knippen.

Eeuwige looptijd

Ook wil Varoufakis dat de ECB de bijna 28 miljard euro aan Griekse staatsobligaties die de ECB bezit, een eeuwige looptijd geeft. Dat betekent dat Griekenland deze schuld mag aflossen wanneer het wil. Dat kan dus ook met sint-juttemis (nooit) zijn.

Gisteren werd ook bekend dat de regeringsleiders van de eurolanden volgende week woensdag een extra top houden over de problemen met Griekenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.