Griekenland dient hervormingsplannen in

De Griekse regering heeft gisteravond een lijst met hervormingsplannen ingediend bij de Europese Commissie, kort voor de deadline die door Europese kredietverstrekkers was gesteld. Dat bevestigde de commissie vanochtend.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld reuters

De Griekse plannen worden eerst beoordeeld door topambtenaren van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Zij zullen een advies uitbrengen aan de Europese ministers van Financiën, die later vandaag in een telefonisch overleg de plannen bespreken. Als de ministers het hervormingspakket stevig genoeg vinden, kunnen de nationale parlementaire procedures van start om verlenging tot 1 juli van de bestaande noodkredieten voor Griekenland goed te keuren.

Het bestaande Europese hulpprogramma voor de Grieken loopt eind deze maand af. Ook als de ministers van Financiën groen licht geven voor de verlenging van het programma, zullen de Grieken eerst hun plannen in meer detail moeten uitwerken voordat zij de nieuwe leningen daadwerkelijk ontvangen.

Een medewerker van de Europese Commissie heeft gezegd dat de lijst 'allesomvattend genoeg' is om te dienen als uitgangspunt voor succesvolle onderhandelingen.

De Griekse brief telt slechts enkele pagina's en bevat nog geen concrete cijfers. Griekenland wil onder andere de belastingontduiking en de smokkel van brandstof en tabak bestrijden. Ook wil Athene meer werk maken van de aanpak van corruptie. Tegelijkertijd wil de regering een eerlijker belastingsysteem invoeren en huisvesting en gezondheidszorg regelen voor werklozen.

De verkiezingsbelofte van de nieuwe regering om het minimumloon direct te verhogen lijkt te zijn afgezwakt tot de invoer van een 'nieuwe aanpak van collectieve arbeidsovereenkomsten', die 'in de loop der tijd' moet lijden tot een hoger minimumloon. Daarnaast wil de regering het pensioenstelsel hervormen, door prikkels weg te nemen om met vervroegd pensioen gaan.

Grondige renovatie

De belastingdienst werkt met oude systemen, of met papier, en de corruptie is ingebakken. Lees hier de analyse van Yvonne Hofs waarom de Griekse staat een totale renovatie behoeft.

'Gifpil'

Afgelopen vrijdag deed de Griekse regering verregaande concessies in ruil voor de nieuwe Europese noodleningen. Premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis vroegen om verlenging van het financiële hulpprogramma van hun voorgangers, terwijl ze tijdens de verkiezingscampagne hadden beloofd deze 'gifpil' nooit meer te slikken. Ook accepteren ze dat de door hen verafschuwde Trojka - de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF - voorlopig in Griekenland aanwezig blijven.

De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden