Griekenland akkoord met zware hervormingen in ruil voor afzwakken bezuinigingen

Griekenland gaat akkoord met zware hervormingen van zijn belasting- en pensioenstelsel. In ruil daarvoor mag het van zijn geldschieters (de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds) eventuele meevallers gebruiken voor investeringen in de economie en verbeteringen van de sociale zekerheid.

Marc Peeperkorn
Tsakalotos en Dijsselbloem drukken elkaar de hand. Beeld epa
Tsakalotos en Dijsselbloem drukken elkaar de hand.Beeld epa

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei maandagavond 'erg gelukkig' te zijn over deze principeafspraak met de Griekse minister van Financiën Tsakalotos. Volgens Dijsselbloem is Griekenland gebaat bij rust en stabiliteit nu zich daar een pril economisch herstel aftekent. 'We schuiven van bezuinigen naar hervormen. Nog steeds is er een hoop werk aan de winkel.'

'Erg gelukkig'

Europees Commissaris Moscovici (Economische Zaken) verklaarde dat Griekenland vanaf 2019 'netto geen euro' meer hoeft te bezuinigen. 'Er is licht aan het eind van de bezuinigingstunnel voor de Griekse burgers.' Dijsselbloem zei 'als financiënminister nooit te kunnen beloven' dat bezuinigingen tot het verleden behoren. Maar ook volgens hem is er sprake van een 'trendbreuk' voor Griekenland.

Een nieuwe patstelling maandag tussen Griekenland en de rest van de eurozone, had tot onrust op de financiële markten en wantrouwen bij investeerders kunnen leiden. Voorafgaand aan de Eurogroepvergadering vond dan ook intensief overleg plaats tussen de hoofdrolspelers (Dijsselbloem, Tsakalotos, IMF, Europese Commissie, Europese Centrale Bank, Europees noodfonds), inclusief een geheime vergadering anderhalve week geleden.

Het resultaat was dat Tsakalotos nu hervormingen accepteert in het belastingstelsel en bij de pensioenfondsen. Meer Grieken moeten belasting gaan betalen (momenteel is de helft daarvan vrijgesteld) en er komen ingrepen in de pensioenen om de uitzonderlijk zwakke financiële basis van de pensioenfondsen te verbeteren. Verder zegt Griekenland toe zijn arbeidsmarkt open te gooien. Het zal cao's afsluiten volgens 'de beste voorbeelden in de EU', aldus Dijsselbloem.

De omvang van het hervormingspakket moet volgens betrokkenen circa 3,6 miljard euro bedragen, 2 procent van het Griekse bruto binnenlands product (bbp). Dat komt overeen met de eis van het IMF waar Athene eerst tegen te hoop liep. Het precieze pakket zal de komende weken worden vastgesteld, de onderhandelaars van de geldschieters vertrekken op korte termijn naar Athene.

Ruil

In ruil hiervoor krijgt Griekenland - als er definitief een akkoord ligt - de volgende tranche van de in 2015 verstrekte noodlening van 86 miljard. Athene heeft dat geld deze zomer nodig voor de afbetaling van zijn schulden. Verder kan Tsakalotos als 'overwinning' claimen dat de opbrengst van de hervormingen mag worden ingezet voor investeringen en maatregelen om de allerarmsten in Griekenland te helpen.

Belangrijk ook voor de Griekse minister is de belofte dat bij een definitief akkoord de eurolanden willen onderzoeken of de eerder geëiste begrotingsdiscipline versoepeld kan worden. Vooral Berlijn verzet zich hier tegen, maar de Duitse minister Schäuble zweeg maandagavond. Ook zegde Dijsselbloem toe dat zodra Griekenland zijn afspraken nakomt, verdere schuldverlichting mogelijk is. Volgens het IMF ruïneren de Europese begrotingseisen de Griekse economie.

'Waar een wil is, is een weg en we hebben vandaag gezien dat de wil er is', zei Moscovici na afloop van de Eurogroepvergadering. 'Er is sprake van een nieuw elan en dat is uitstekend nieuws.'

Lees meer over de Griekse schuldencrisis

Griekenland bereid tot verdere bezuinigingen bij ontsporen begroting
Griekenland is bereid een noodpakket met bezuinigingen klaar te zetten dat het kan invoeren zodra de begroting dreigt te ontsporen.

Is alleen de schuld van Griekenland 'onhoudbaar'?
De schuldberg in de wereld is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sinds begin deze eeuw verdubbeld tot 152 biljoen dollar (143 duizend miljard euro of 143 met nog twaalf nullen). Dat is 225 procent van het mondiale bbp. Peter de Waard onderzoekt de Griekse staatsschuld. (+)

EU houdt zijn hart vast voor 2017
2016 was een slecht jaar voor de EU en met verkiezingen in cruciale lidstaten voor de boeg belooft 2017 niet veel beter te worden. 'De situatie is ernstiger dan we dachten. Steeds meer leiders vinden de unie te groot om te functioneren.' (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden