Grieken blij met terugdraaien extra heffingen

'Griekenlands wonden zijn aan het helen', aldus premier Samaras. Of de noodhulpverschaffers EU, IMF en ECB dat ook vinden, staat nog te bezien.

Beeld Foto Reuters

Griekenland wil enkele van de impopulairste belastingverhogingen terugdraaien die het land na de crisis van 2010 heeft moeten invoeren om het begrotingstekort te verminderen. Dit heeft de Griekse premier Antonis Samaras zaterdag bekendgemaakt in zijn jaarlijkse toespraak over de economie.

De Griekse regering heeft hierover geen overleg gehad met de zogenoemde trojka: de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Zij financieren nog altijd de Griekse staatsschuld.

Sinds het land in de crisis is geraakt en voor zijn financiering onder curatele werd gezet van de trojka, is de werkloosheid gestegen tot 25 procent en is het gemiddelde inkomen in Griekenland met eenderde gedaald. Samaras vindt dat het nu zoveel beter gaat met de economie dat het land weer zelfstandig beslissingen zou moeten mogen nemen over de begroting.

Beeld de Volkskrant

Belasting op stookolie

Griekenland verwacht dit jaar voor het eerst sinds 2008 een heel klein beetje economische groei: 0,6 procent. 'Dit is het jaar dat Griekenland op eigen benen moet staan. Het land is nog steeds gewond, maar de wonden zijn aan het helen en we kijken naar de toekomst.' Samaras zei dat de regering in het derde kwartaal al een plusje verwacht, na een recessie van 24 achtereenvolgende kwartalen.

De premier kondigde aan dat de accijns op stookolie eind 2014 met 30 procent wordt verlaagd. Ook wordt de zeer omstreden solidariteitsbelasting, die inkomens boven de 12 duizend euro moeten betalen, verlaagd. Beide belastingmaatregelen werden in 2012 ingevoerd toen Griekenland uit de eurozone dreigde te moeten stappen.

Vooral de verhoogde belasting op stookolie is zeer impopulair. Het heeft de Griekse regering ook geen extra inkomsten opgeleverd, omdat de afzet van deze olie scherp daalde na de verhoging. Veel Grieken schakelden over op kolen- en houtstook hetgeen vooral het milieu zwaar belastte.

'Deze hoge belastingen moeten worden gestopt', aldus Samaras. 'De verlagingen zullen geleidelijk gaan, zodat het begrotingstekort niet te snel oploopt.' Hij wil de hoogste schijf van de inkomstenbelasting verlagen van 42 naar 32 procent en de vennootschapsbelasting van 26 naar 15 procent. Daarvoor zijn geen termijnen genoemd.

De regering-Samaras ziet geen andere uitweg. De populariteit van de regeringspartij is aanzienlijk teruggelopen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dreigt de links-populistische beweging Syriza te winnen. Die wil alle door de trojka opgelegde maatregelen terugdraaien.

Problemen nog niet voorbij

Op dit moment heeft Griekenland een primair begrotingsoverschot van 1,5 procent van het bbp - een overschot voordat de rente op de staatsschuld moet worden betaald. De trojka is echter nog niet tevreden over het fiscale systeem van het land. Het tweede hulpprogramma van de Europese Unie voor Griekenland loopt ten einde. Eind dit jaar krijgt het hieruit zijn laatste lening, van 1,8 miljard euro. Dit jaar kon Griekenland voor het eerst ook weer een lening op de particuliere markt plaatsen. Die bedroeg 4,5 miljard euro.

Maar het land is niet uit de problemen. De staatsschuld bedraagt 177 procent van het bbp - veruit de grootste van alle eurolanden. Omdat die nu in handen is van de andere Europese landen - via het noodfonds en het IMF - wordt verwacht dat Griekenland in de toekomst kwijtschelding wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.