Grenzen gaan pas in 2007 helemaal open voor Polen

Nederland opent pas per 1 januari volgend jaar zijn grenzen voor werknemers uit Polen en de andere nieuwe EU-lidstaten, en niet al per 1 mei....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat bevestigen bronnen rond het kabinet. De ministerraad beslist vrijdag of Van Hoof groen licht krijgt voor zijn plannen.

De staatssecretaris liet een paar weken geleden weten de grenzen per 1 mei te willen openen, ‘omdat de Oost-Europeanen toch wel komen, legaal of illegaal’. Enkele ministers, vooral van CDA-huize, zagen dat echter niet zitten. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) uitte zijn twijfels voor de camera: ‘Nederland moet niet het afvoerputje worden van Europa.’ Zeker als Nederland als een van de weinige EU-landen zijn grenzen opent, vreest Bot problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Tot nu toe moeten werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) een werkvergunning aanvragen voor ze in Nederland aan de slag kunnen. Ze krijgen die vergunning alleen als de sector waarin ze willen werken, met een tekort aan personeel kampt.

Nederland moet Brussel voor 1 mei laten weten wat ze doet. Volgens de Europese afspraken moeten alle grenzen in 2009 sowieso open, tenzij een land kan aantonen dat dat de economie ontwricht. Vorig jaar werkten zo’n dertigduizend mensen uit Polen en andere nieuwe EU-lidstaten in Nederland. Volgens onderzoek zullen dat er ongeveer twee keer zoveel worden als de bestaande belemmeringen worden opgeheven, zoals Van Hoof wil.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld over de koerswijziging. ‘Van Hoof heeft kennelijk geen vertrouwen in zijn eigen handhaving’, stelt Alfred van Delft, coördinator sociale zekerheid bij MKB-Nederland, wijzend op de regel dat alle buitenlandse werknemers in principe volgens de Nederlandse CAO worden betaald.

De vakcentrales FNV en CNV zijn blij dat de staatssecretaris tijd uit trekt om met aanvullend beleid te komen, zodat de ‘Polen’ de Nederlandse banen niet afpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden