Grens hypotheekgarantie blijft op 245 duizend euro

De grens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) blijft ook de rest van dit jaar staan op 245 duizend euro. Een geplande verlaging naar 225 duizend euro per 1 juli gaat niet door, zo heeft minister Blok van Wonen besloten. Reden hiervoor is het herstel van de markt voor koopwoningen, dat zich vertaalt in een stijging van de gemiddelde aankoopprijs.

Een verkoopbord voor een huis dat te koop staat. Beeld anp
Een verkoopbord voor een huis dat te koop staat.Beeld anp

Dat de verlaging van de NHG-grens niet doorgaat, is goed nieuws voor mensen die geen hoog inkomen hebben en die op een verantwoorde manier een huis willen kopen, reageert directeur Arjen Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de NHG. 'Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen.'

Een hypotheek met overheidsgarantie biedt huizenkopers een vangnet voor het geval er betalingsproblemen ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van arbeidsongeschiktheid, een scheiding of het verlies van een partner. Ook geldverstrekkers krijgen meer zekerheid, een voordeel dat ze aan de consument teruggeven door een lagere rente (circa een half procent) te hanteren voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie.

Tot 2009 was de NHG-grens gebaseerd op de gemiddelde koopsom plus bijkomende kosten. Als antwoord op de kredietcrisis werd die koppeling losgelaten: het kabinet-Balkenende IV verhoogde de NHG-grens als crisismaatregel op 1 juli 2009 van 265 duizend naar 350 duizend euro. Vanaf 1 juli 2012 is het plafond stapsgewijs verlaagd tot de huidige 245 duizend euro. De geplande laatste stap naar 225 duizend vervalt nu.

Jojo

Rekening houdend met 6 procent aan bijkomende kosten voor de aanschaf van een koopwoning betekent dit dat in heel 2016 huizen met een aankoopsom van maximaal 231.132 euro in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheekgarantie (231.132 euro plus 6 procent, oftewel 13.868 euro, is 245 duizend euro).

Vanaf 1 januari 2017 keert de koppeling tussen de NHG-grens en de gemiddelde aankoopprijs terug, zoals die tot 2009 gold. Het schrappen van de beoogde verlaging naar 225 duizend euro per 1 juli kan wellicht voorkomen dat de NHG-grens als een jojo in de tweede helft van dit jaar tijdelijk tienduizenden euro's onder de gemiddelde koopsom zakt om vervolgens per 1 januari 2017 weer een sprong omhoog te maken naar het gemiddelde prijsniveau van koopwoningen.

In februari van dit jaar was de gemiddelde koopsom volgens het kadaster 234.830 euro. Dat is al 3.700 euro boven de maximale aanschafprijs van 231.132 euro die bij de huidige NHG-grens van 245 duizend euro mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden