Greenspan: ‘Dure olie schaadt economie’

De hoge olieprijzen zullen de komende tijd de economische groei in de wereld schaden, zo voorspelt Alan Greenspan, de president van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken, de Fed....

Van onze verslaggever Ferry Haan

‘De wereld moet de komende tijd maar leren leven met de hoge olieprijzen’, zei Greenspan dinsdag tijdens een toespraak in Japan.

Volgens de Fed-president was het verlies aan olieproductiecapaciteit in de Golf van Mexico door orkanen Katrina en Rita ‘een ramp die stond te gebeuren’.

Greenspan waarschuwt er ook voor dat de wereldwijde raffinagecapaciteit van olie achterblijft bij de vraag. ‘Als deze trend doorzet, blijft het gebrek aan capaciteit als een molensteen om de nek van de economische groei hangen’, aldus de 79-jarige topbankier.

Hij wijst er op dat in de VS sinds 1976 geen enkele nieuwe raffinaderij is bijgebouwd. Ook de modernisering van de huidige raffinagefaciliteiten verloopt volgens hem te traag.

In de VS loopt de inflatie als gevolg van de dure olie snel op. Dinsdagmiddag werd bekend dat de producentenprijzen in september zijn gestegen met 1,9 procent, het hoogste cijfer in 31 jaar. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat de consumentenprijzen vorige maand de sterkste stijging lieten zien in 25 jaar (1,2 procent).

In beide gevallen waren de hoge energieprijzen de hoofdoorzaak. In september bereikte de prijs van een vat van 159 liter lichte Amerikaanse olie een recent record van 70,85 dollar als gevolg van schade aan olie-installaties. Dinsdag noteerde dezelfde olie nog ongeveer 63 dollar.

Volgens Greenspan zullen effecten van de hoge olieprijzen op de economische groei en de inflatie echter niet zo dramatisch zijn als tijdens de olieprijsstijgingen in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. In februari 1981 bereikte de olieprijs een record van 75 dollar (in huidige prijzen uitgedrukt) per vat, als gevolg van de islamitische revolutie in Iran.

‘Toen was aardolie veel belangrijker voor de wereldeconomie dan tegenwoordig het geval is. Daarom zullen de effecten nu minder merkbaar zijn dan toen’, aldus Greenspan. Het oliegebruik in de Amerikaanse economie ten opzichte van het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde diensten en goederen, is sinds 1973 gehalveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden