Greenpeace: weg met die giftige spruitjes

Op het oog is er niets mis met het veld spruitjes net buiten het Noord-Hollandse dorp Schoorldam. Integendeel. Toch is hier sprake van zware vervuiling, meent Greenpeace....

Van onze verslaggeefster

Twintig actievoerders van Greenpeace bedekten het proefveldje van zaadveredelingsbedrijf Bejo Zaden BV woensdag geheel en al met (pvc-vrij) plastic. De spruitplanten zijn zodanig genetisch gemodificeerd, dat ze GNA-lectine produceren en daarvan gaan onder meer de bladluizen dood. In het laboratorium is hiervoor een stukje erfelijk materiaal uit een sneeuwklokje in de spruiten gebouwd.

'Behalve de luizen gaan ook rupsen en andere insecten ervan dood. Onderzoek heeft aangetoond dat het leven van lieveheersbeestjes met de helft wordt bekort door dit gif', zegt Van Gool. 'Wat voor effect dat weer heeft op bijvoorbeeld vogels en hazen is niet onderzocht.'

Greenpeace eist van het zadenbedrijf dat het veld wordt geruimd. Terwijl enkele veldwerkers van Bejo een belendend perceel selderij controleren, plaatsen de actievoerders een spandoek met de tekst 'Inpakken en Wegwezen' bij de inmiddels met plastic bedekte spruiten.

Greenpeace heeft de modificatie van de desbetreffende spruitkool laten vaststellen in een Duits laboratorium.

Het gevaar is niet denkbeeldig, volgens Greenpeace, dat de gemodificeerde kool zich kruist met andere, ongemodificeerde koolsoorten. 'Hier in het open veld wordt met ons voedsel geëxperimenteerd', zegt Van Gool.

Bejo Zaden heeft toestemming van het ministerie van VROM voor de wetenschappelijke veldproef. Salesmanager Van der Zeijden wijst hier nog maar eens op. 'De spruiten worden volgens de regelgeving in de herfst verwijderd. Het is een tweejarig gewas, dat pas volgend jaar zou gaan bloeien.' De gemodificeerde spruiten zijn niet toegelaten op de Nederlandse markt. Volgens Greenpeace is het ministerie slordig met het verlenen van vergunningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden