Greenpeace publiceert geheime documenten over onderhandelingen TTIP

Documenten over de onderhandelingen rondom het handelsverdrag TTIP zijn gelekt. Greenpeace heeft het materiaal maandagmorgen vrijgegeven. Volgens de milieuclub blijkt uit de documenten dat het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten funest zou zijn voor milieu en voedselveiligheid.

Demonstrant tegen TTIP met een sticker van Greenpeace. Beeld ap
Demonstrant tegen TTIP met een sticker van Greenpeace.Beeld ap

Het gaat om 13 van de 17 onderhandelingsteksten over het handelsverdrag. Volgens Greenpeace tonen de documenten aan dat de zorgen die veel mensen hebben over TTIP terecht zijn. 'De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen', stelt de organisatie.

RTL Z, dat eerder al inzage had in de gelekte documenten, bevestigt dat de EU en de VS niet op een lijn zitten, zeker wat betreft voedselveiligheid. Amerikaanse producten die nu nog worden geweerd van de Europese markt omdat ze niet aan de Europese standaard voldoen, zouden bij een overeenkomst wel kunnen worden verkocht in de EU. Het gelekte materiaal zou aantonen dat de onderhandelingen hiervoor uiterst moeizaam verlopen.

Greenpeace eist dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gestaakt. De organisatie maakt zich zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt.

Kritiek

Het handelsverdrag is in de eerste plaats bedoeld om de verschillen in producteisen recht te trekken. Omdat in de VS op sommige vlakken de regels soepeler zijn, bijvoorbeeld in het geval van chemicaliën, vrezen tegenstanders dat de kwaliteit van producten onder druk komt te staan.

Naast kwaliteit gelden in de VS ook andere milieustandaarden. Zo zou volgens RTL Z cosmetica mogen worden geïmporteerd waarvoor dierproeven zijn gehouden, wat in Nederland verboden is.

Ook wordt gevreesd voor een 'invoer' van de Amerikaanse claimcultuur. Bepalingen in het ontwerp van het handelsverdrag, de zogeheten ISDS, stellen bedrijven in staat om in sommige gevallen overheden aan te klagen bij onafhankelijke tribunalen als hun handelsbelangen worden geschaad. Volgens RTL Z zit er nog weinig schot in de hervorming van dat systeem, getuige de documenten.

TTIP

Na weging van de voors en tegens, blijkt het belangrijkste argument voor TTIP niets met vrijhandel te maken te hebben, schrijft economieverslaggever Gerard Reijn. Het gaat om geopolitiek. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden