Gratis hypotheekadvies voor de huiseigenaar in nood

Minister Dijsselbloem van Financiën wil het provisieverbod opheffen voor financieel adviseurs die hypotheekklanten met (dreigende) betalingsproblemen adviseren. Waarschijnlijk wordt deze uitzondering met ingang van 2015 in de wet vastgelegd.

SNS-klanten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen moeten voor hulp aankloppen bij een zelfstandigen. Die mogen zich sinds vorig jaar niet meer door de bank laten betalen. De advieskosten, 1.500 à 2.000 euro gemiddeld, moeten ze in rekening brengen bij de consument. Beeld anp

Dit blijkt uit een concept-wetswijziging die ter inzage staat op de website van de rijksoverheid. Als de wetswijziging doorgaat, mogen zelfstandig adviseurs die hypotheekklanten met betalingsproblemen adviseren hun rekening voortaan toch weer naar de hypotheekaanbieder sturen. Banken en verzekeraars hebben de extra kosten er graag voor over. Ze maken zich zorgen over het oplopende aantal wanbetalingen in hun hypotheekportefeuilles.

SNS Reaal heeft hard voor de wetswijziging gelobbyd, omdat de bank-verzekeraar weinig hypotheekadviseurs in dienst heeft. De bank heeft deze adviestaken grotendeels uitbesteed aan franchisenemers, zelfstandig adviseurs die onder het provisieverbod vallen.

Nog wat dieper het moeras in
SNS-klanten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen moeten voor hulp aankloppen bij deze zelfstandigen. Die mogen zich sinds vorig jaar niet meer door de bank laten betalen. De advieskosten, 1.500 à 2.000 euro gemiddeld, moeten ze in rekening brengen bij de consument. Huizenbezitters die al in betalingsmoeilijkheden verkeren, worden dus nog wat dieper het financiële moeras in geduwd voordat ze überhaupt hulp kunnen krijgen. SNS Reaal beweert dat de hoge advieskosten (potentiële) wanbetalers zo afschrikken, dat ze hulp gaan mijden.

Bij de andere grootbanken speelt het probleem minder, omdat zij hypotheekklanten met betalingsproblemen meestal zelf adviseren. ING, Rabobank en ABN Amro hebben daar speciale afdelingen 'bijzonder beheer' voor. Toch hebben ook zij belang bij de wetswijziging. Zij moeten nu namelijk wél advies- en distributiekosten bij de klant in rekening brengen als het 'hulpgesprek' resulteert in oversluiten. Ook deze verplichting wordt, als het aan Dijsselbloem ligt, geschrapt als het om hypotheekklanten met betalingsproblemen gaat. De uitzondering gaat overigens niet gelden voor alle 1,4 miljoen huizenbezitters met restschulden en 'onderwaterhypotheken'. Gratis advies is straks alleen weggelegd voor huizenbezitters bij wie de restschuld tot betalingsproblemen leidt.

Rabobank meldt desgevraagd de wetswijziging te steunen. De Vereniging van Hypothecair Planners, een belangenorganisatie van zelfstandig adviseurs, is - uiteraard - voor. ABN Amro stelt zich vooralsnog neutraal op. Het Verbond van Verzekeraars onthoudt zich nog van een reactie, omdat het eerst de mening van alle leden wil peilen. Toezichthouder AFM stelde zich in december al op het standpunt dat de verplichting advieskosten in rekening te brengen niet zou moeten gelden voor adviesgesprekken met woningeigenaren in hypotheeknood.

 
SNS Reaal beweert dat de hoge advieskosten (potentiële) wanbetalers zo afschrikken, dat ze hulp gaan mijden
Het aantal huishoudens met meer schulden dan bezittingen is sinds het begin van de economische crisis eind 2008, sterk toegenomen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.