GPD en ANP gaan samenwerken

De persbureaus ANP en GPD gaan samenwerken. De Geassocieerde Pers Diensten, het persbureau van zeventien regionale dagbladen, verhuist begin volgend jaar van het centrum in Den Haag naar het pand van het Algemeen Nederlands Persbureau in Rijswijk. Bij de GPD vallen maximaal negentien ontslagen bij de fotoredactie en ondersteunende diensten, maakte directeur en hoofdredacteur Marcel van Lingen maandag bekend.

Beide persbureaus blijven journalistiek onafhankelijk van elkaar opereren. Op deelterreinen als het koninklijk huis en de EU (Brussel) ziet Van Lingen wel mogelijkheden om te beginnen met inhoudelijke samenwerking. Hij spreekt van een ‘logische las’ tussen beide persbureaus die dezelfde doelgroep en grotendeels dezelfde kranten bedienen.

Het bestuur van de GPD ging maandagochtend akkoord met het voorstel van de directies van beide persbureaus om samen een pand en facilitaire diensten te delen. Van Lingen zegt blij te zijn met het besluit van de krantenuitgevers: ‘De kwalitatieve journalistieke productie voor regionale kranten houden we zo overeind. De afgelopen maanden hebben beide directies hard gewerkt aan de beoogde samenwerking.’

Verheugd

Algemeen Directeur Luc van Gompel van het ANP reageert verheugd op het GPD-besluit om naar Rijswijk te verhuizen en facilitaire diensten van het ANP af te nemen. ‘We hebben drie maanden gewerkt aan een goed voorstel. We zijn zeer verheugd’, aldus Van Gompel. ‘De samenwerking helpt de kosten verder te beheersen en past in het streven van minister Ronald Plasterk (Media) om de positie van persbureaus in Nederland te versterken.’

Aan ANP-zijde waren aandeelhouders en de raad van commissarissen al eerder akkoord gegaan met het voorstel van beide directies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden