Goudprijs op recordhoogte

Met dank aan de inflatie-angst en de bezorgdheid over een mogelijke verhoging van de rente heeft goud woensdag de hoogste prijs bereikt in 24 jaar....

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg

De zekerheid van goud heeft de voorkeur van veel beleggers nu ook deolieprijs weer boven de 60 dollar is gerezen. De huidige hogeenergieprijzen die daarvan het gevolg zijn, zetten mogelijk een rem op deconsumentenbestedingen, en wakkeren de bezorgdheid over inflatie aan.

Diezelfde onrust hield de koers op Wall Street in de min. De Dow Jonesgleed 45,95 punten naar beneden en kwam uit op 10810,91 punten. De Nasdaqverloor eveneens, en sloot 8,75 punten lager op 2252,01 punten.

Aan de koersstijging van het laatste kwartaal lijkt daarmee even eeneinde te komen. Optimisme over de gestage daling van de olieprijs en eennaderend einde van de renteverhogingen door het Amerikaanse stelsel vancentrale banken, de Fed, hadden eerder nog de Dow opgestuwd.

De Fed komt volgende week weer bijeen. Verwacht wordt nu dat de rentevoor de dertiende achtereenvolgende keer zal worden verhoogd.

Vooral financiële aandelen bleken gevoelig voor de inflatietwijfel. Debanken en verzekeraars verloren in de Standard & Poor's 500 Index.Bank of America, de op een na grootste bank van de Verenigde Staten,verloor 55 dollarcent, en kwam uit op 45,76 dollar. En Citigroup, degrootste Amerikaanse financiële dienstverlener, eindigde 0,30 dollar lagerop 48,59 dollar.

Ook het verlies van Intel drukte op de Dow. 's Werelds grootstechipproducent, die vandaag de kwartaalresultaten maakt, verloor 52dollarcent, en sloot op 26,15 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden