Goudprijs is erg schokgevoelig

Goud is vaak afgeschreven als belegging omdat het geen direct rendement als dividend en rente oplevert en weinig economisch nut heeft. Maar in tijden van crisis blijkt het toch een uitkomst. En dat geldt zeker in de crisis die nu door de Brexit is ontstaan, waarbij op andere beleggingen, zoals obligaties, de rendementen ook extreem laag zijn.

220 kilo goud. Beeld Reuters
220 kilo goud.Beeld Reuters

Sinds de uitslag van het Britse referendum is de goudprijs met 50 dollar per ounce (31,1 gram) opgelopen naar 1.316 dollar (1.185 euro).

James Butterfill, hoofd research van ETF Securities in Londen, zegt dat alleen al zijn kantoor vrijdag en maandag 275 miljoen dollar aan nieuwe goudbeleggingen aantrok. 'Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je dat beleggers dat goud als een veilige haven beschouwen bij onverwachte politieke en economische schokbewegingen.' ETF Securities is een belangrijke aanbieder van zogenoemde trackers, producten die de ontwikkeling van een bepaalde belegging volgen (tracken) zoals een beursindex of goud.

Zijn researchafdeling heeft gekeken naar de gevolgen van de goudprijs en die van aandelen na een serie van deze schokken sinds de VS in 1971 een einde maakten aan de gouden standaard. 'Voor die tijd zijn er geen goede vergelijkingen mogelijk. We hebben ons voor de periode daarna beperkt tot echte schokken - wereldwijde gebeurtenissen die niemand zag aankomen. Daaronder hoorden niet de Tweede Golfoorlog, de Arabische lente en de Azië-crisis die zich eigenlijk langzaam ontwikkelden tot een climax.'

Butterfill erkent dat ook had kunnen worden gekozen voor een vergelijking voor drie of zes maanden na die gebeurtenis. 'Eén jaar is misschien arbitrair. Maar het is wel een termijn die wij redelijk vonden.' Na de geselecteerde negen schokkende wereldgebeurtenissen haalde goud over een termijn van één jaar een waardestijging van 11,8 procent. Op aandelen - de wereldindex van Morgan Stanley inclusief dividend - werd een verlies geleden van 10,5 procent. Goud deed het 22,3 procent procentpunten beter.

Het is niet zo dat goud het altijd beter doet. Nadat Saddam Hoessein in 1990 de wereld verraste met de inval in Koeweit explodeerde de olieprijs en kelderden de aandelenmarkten. Maar één jaar later was de beurs toch met 5,3 procent gestegen en was goud met 5,4 procent gedaald.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De goudprijs explodeerde ook begin dit jaar van 1.060 naar 1.260 dollar toen de angst steeg dat een economische crisis in China tot een wereldwijde recessie zou leiden. Later stabiliseerde de goudprijs weer toen het economisch herstel toch aarzelend op gang kwam. Nu is er door de Brexit hernieuwde angst in de wereld. Butterfill verwacht dat die angst met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog wel even voortduurt en schat een goudprijs in van 1.440 dollar eind dit jaar. Hij erkent dat goud vooral een goede belegging is op de korte termijn. In tijden van economische voorspoed en politieke stabiliteit, zoals in de jaren negentig, is goud een uitermate slechte belegging. Sinds 1970 is de waardestijging van goud ruim achtergebleven op die van aandelen, inclusief de dividenden.

Overigens gaat de vlucht naar goud gepaard met een vlucht naar andere veilige havens, zoals Nederlandse staatsobligaties. Woensdag kwam het rendement op de Nederlandse tienjarige staatsobligatie voor het eerst onder de 0,1 procent. Beleggers zoals pensioenfondsen maken er bij de huidige koers nog maar 0,091 procent op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden