Goudfonds Willem Middelkoop verliest bijna 30 procent

De stress op de aandelenmarkten krijgt ook de goudmarkt in zijn greep. Het Gold & Discovery Fund van goudprofeet Willem Middelkoop stevent af op een jaarverlies van bijna 30 procent.

Foto reuters

Een belegger die begin januari met 50.000 euro (de minimale inleg) instapte in het hedgefonds van Middelkoop, is elf maanden later 14.600 euro lichter. Het jaarrendement van het fonds was op 8 december 27,4 procent negatief. Vanwege de beheerskosten die daar voor beleggers nog bij komen, was het nettoverlies voor beleggers op dat moment 29,2 procent.

De kans dat het fonds van Middelkoop dit verlies in de laatste drie weken van 2011 nog goedmaakt, is te verwaarlozen.

Goudprijs steeg 15 procent
Het slechte fondsresultaat is opvallend, omdat de goudprijs dit jaar nog met 15 procent is gestegen. Het Gold & Discovery Fund belegt echter niet direct in edelmetalen, maar in de beursgenoteerde aandelen van jonge exploratie- en mijnbouwbedrijven. Die zijn voortdurend op zoek naar nieuwe goud- en zilvervoorraden.

Middelkoop stelt vast dat deze mijnbouwaandelen dit jaar meer meebewogen met de dalende trend op de aandelenmarkt dan met de stijgende prijzen op de goudmarkt. Een wrange constatering, want Middelkoop heeft zijn fonds altijd aangeprezen als winstmaker en topinvestering in tijden van rampspoed.

Slechte perioden horen erbij
De recente verliezen zijn voor hem geen reden om van zijn geloof te vallen. 'Natuurlijk is het een slecht jaar voor ons en zijn sommige investeerders daar niet blij mee, maar de meesten beleggen voor de lange termijn. Slechte perioden horen erbij.'

Gemeten over de hele levensduur van zijn fonds, dat in juli 2008 werd opgericht, is het rendement overigens 56 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.