Gouden Gidsen van VNU voor 2 miljard naar investeerders

De investeringsmaatschappijen Apax en Cinven zijn de nieuwe eigenaren van VNU's goudengidsdivisie. De Britse investeerders betalen 2,075 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel, waar 2200 mensen werken....

Van onze verslaggever

Directories, zoals de verkochte tak binnen VNU heet, geeft in zeven landen - waaronder Nederland - de Gouden Gids uit. Daarnaast produceert het bedrijfsonderdeel telefoongidsen en beheert het internetpagina's waar soortgelijke informatie te vinden is.

VNU kondigde in mei aan dat het van de Gouden Gids af wilde. 'Het bedrijfsonderdeel kent geen grote groei, maar wel hoge marges', zegt een woordvoerder van het informatieconcern. 'Wij vonden het niet meer bij onze kernactiviteiten horen.'

VNU zal in ieder geval de helft van de opbrengst van de verkoop gebruiken om schulden af te lossen. Het concern heeft zich in de afgelopen jaren getransformeerd van een redelijk traditionele uitgever tot een informatieconcern. Daarbij werden aanzienlijke schulden opgebouwd: drie miljard euro op dit moment.

VNU kocht de goudengidsdochter in 1998. Een jaar later kocht het bedrijf het Amerikaanse Nielsen Media Research, dat kijkcijfers verzamelt. In 2001 werd AC Nielsen aangeschaft, een grote marktonderzoeker. Tussendoor verkocht VNU zijn tijdschriftendivisie - met titels als Libelle, Margriet en Panorama - aan het Finse Sanoma.

Wat VNU met de rest van de verkoopopbrengst gaat doen is nog niet bekend. 'Dat kan voor acquisities gebruikt worden, maar er zijn ook andere scenario's denkbaar, zoals het inkopen van eigen aandelen of het uitkeren van dividend', aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsman staan er verder geen grote verkopen op de planning. VNU zal na de transactie nog op drie terreinen actief zijn: kijkcijferonderzoek, marktonderzoek en zakelijke informatie, waar vakbladen en vakbeurzen onder vallen.

De nieuwe eigenaars zijn beide in Londen gevestigd. Apax is sinds deze zomer eigenaar van PCM Uitgevers, uitgever van onder meer de Volkskrant en Trouw. Het investeringsbedrijf heeft ervaring in de industrie: in 2001 kocht Apax Yell - uitgever van de Britse Gouden Gids - van British Telecom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden