'Gorilla' van Barclays zelf slachtoffer

Profiel..

amsterdam Geheel onverwachts moet de enige Nederlandse topbankier in de Londense City het veld ruimen. Frits Seegers was de baas van alle bankkantoren wereldwijd van Barclays. De op één na grootste bank van Groot-Brittannië is met Seegers trots dat ze zonder staatssteun de financiële crisis doorkomen. Maar Barclays moet even hard ingrijpen als Royal Bank of Scotland en Lloyds, die wel een reddingsboei van de Britse staat toegeworpen kregen. Seegers is daarvan het meest prominente slachtoffer geworden.

Zijn afdeling – door Seegers altijd aangeduid met ‘ik’ – wordt in tweeën gedeeld en dat betekent een demotie voor de 50-jarige workaholic die ruim drie jaar geleden bij Barclays begon. Het meest lucratieve deel – voor de grote klanten en bedrijven – gaat naar de investeringspoot van Barclays. Voor Seegers zou de leiding over de gewone consumentenbank overblijven.

Seegers, getrouwd met een dochter van de in 1970 overleden Indonesische president Soekarno, wist bijna 20 miljoen rekeninghouders voor Barclays te werven in onder meer Spanje en Italië. ‘Ik heb nu bijna 50 miljoen klanten’, zei hij in augustus in de Volkskrant. Onder zijn leiding betrad de bank India, Pakistan, Rusland en Indonesië. Met zijn bezeten werklust werd Seegers in de Britse pers omschreven als de ‘gorilla in de bestuurskamer’.

Barclays had er in 2006 12 miljoen pond (circa 17 miljoen euro) voor over om Seegers los te weken van het Amerikaanse Citigroup. Barclays wil niet zeggen met welke gouden handdruk hij de bank verlaat. Het zal minimaal zijn jaarsalaris van 780 duizend euro zijn.

In 2007 verdiende de afgestudeerde mijnbouwkundige inclusief bonus nog 2 miljoen pond. In augustus van dit jaar maakte hij goede halfjaarcijfers van zijn afdeling bekend en leek daarbij geheel te zijn teruggekeerd naar dat topjaar. ‘Van de 3 miljard pond winst, maakte ik er 1,2 miljard. Ik heb de afgelopen twee jaar 1.400 kantoren gebouwd. De omzetgroei is fantastisch.’

Seegers belde toen Nederlandse journalisten met zijn goede nieuws. ‘En dat zonder een penny staatssteun.’ Hij verwachtte dat het nog een jaar crisis zou duren voordat Barclays als grote winnaar tevoorschijn zou komen. Het jaar waarop hij doelde, is nog niet voorbij en Seegers maakt de ommekeer bij Barclays niet meer mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden