Google verkoopt extra aandelen op de effectenbeurs

Google gaat 14,1 miljoen aandelen uitgeven. De populairste internetzoekmachine ter wereld wil de opbrengst (ongeveer vier miljard dollar, 3,2 miljard euro) gebruiken voor nieuwe overnames....

ANP/BLOOMBERG

Google werd vorig jaar naar de beurs gebracht. Aangezien er aanvankelijk twijfel bestond over de waarde van het bedrijf, moesten de banken de introductiekoers verlagen naar 85 dollar. Geholpen door gunstige omzet- en winstcijfers is de waarde van het aandeel nadien meer dan verdrievoudigd. Het aandeel sloot woensdag op 285,10 dollar. De beurskoers van Google ging donderdag na de bekendmaking van het nieuws met 1,8 procent omlaag.

Google zegt de opbrengst te gebruiken voor de algemene bedrijfsvoering, maar sluit overnames niet uit. Als er grote belangstelling voor de stukken is, komen er nog zeshonderdduizend aandelen beschikbaar.

Sinds de beursgang vorig jaar heeft Google drie overnames gedaan. Het bedrijf kocht Dodgeball.com, een website dat aan mobiele bellers laat zien waar vrienden zich met hun toestellen bevinden. In maart kocht Google Urchin Software, een bedrijf dat eigenaren van websites helpt geld te verdienen. Ook heeft de zoekmachine de landkaartenspecialist Keyhole ingelijfd. Google heeft ook een belang in de Chinese zoekdienst Baidu, die vorige week op de beurs werd geïntroduceerd.

De aandelen die worden uitgegeven zijn gewone A-klasse-aandelen. Daarvan zijn er na de uitgifte 191 miljoen. De overige 102 miljoen aandelen van Google zijn B-aandelen, die de houders meer stemrecht geven.

De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, verkochten eind vorig jaar een deel van hun eigen aandelenpakketten. Daarmee werden de dertigers in een klap miljardair. Momenteel hebben ze ieder nog ongeveer 31 miljoen aandelen van de internetzoekmachine in handen. Deze aandelenpakketten zijn elk 8,8 miljard dollar (7,2 miljard euro) waard.

De omzet van Google kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 2,6 miljard dollar tegenover 1,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf zag de winst verviervoudigen tot 712 miljoen dollar. Ongeveer 98 procent van de omzet is afkomstig uit reclame-inkomsten.

Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine op internet. Uit gegevens van het marktonderzoeksbureau ComScore Networks blijkt dat het bedrijf in juni 56 procent van alle zoekopdrachten voor zijn rekening nam, tegen 48 procent een jaar eerder. Yahoo, de belangrijkste concurrent van Google, zag het aantal zoekopdrachten in die maand afnemen, van 26 naar 22 procent van het totaal.

Morgan Stanley en Credit Suisse First Boston mogen net als vorig jaar de aandelen naar de beurs brengen. Gezien de tarieven die voor deze bemiddeling worden betaald, kunnen de twee zakenbanken naar schatting 150 miljoen dollar tegemoet zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden