Google ontslaat werknemer die omstreden gender-memo schreef

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft maandag een Amerikaanse ingenieur ontslagen omdat hij een omstreden memo had geschreven over het diversiteitsbeleid van het technologiebedrijf.

null Beeld reuters
Beeld reuters

James Damore bevestigt tegenover Reuters dat hij op straat is gezet. Hij schreef een uitgebreide interne memo waarin hij betoogt dat sekseverschillen in de technologische sector voortkomen uit biologische verschillen.

'De verdeling van voorkeuren en vaardigheden van mannen en vrouwen is gedeeltelijk te wijten aan biologische oorzaken. Deze biologische verschillen kunnen verklaren waarom we geen gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen zien in technologie en in leidinggevende posities', zo schreef Damore vorige week.

Het betoog lekte uit en kwam Google op flinke kritiek te staan. Het bedrijf liet al snel weten dat de ideeën in de memo niet het bedrijfsstandpunt zijn. Googles directeur voor diversiteit, Danielle Brown, schreef als reactie dat de memo uitgaat van 'onjuiste veronderstellingen over geslacht'. Sundar Pichai, de baas van Google, stelt dat een deel van de memo ingaat tegen de gedragscode van het bedrijf.

Er was niet alleen kritiek op zijn betoog. Vooral zijn stelling dat de cultuur binnen Google te politiek correct is kreeg bijval. 'Positieve discriminatie om een gelijke man-vrouwverhouding te bereiken is oneerlijk, verdelend en slecht voor de zaken', schreef hij. Damore laat weten dat hij alle mogelijke juridische middelen onderzoekt om zijn ontslag aan te vechten.

Er heerst al maanden discussie over het 'mannenbastion' in Sillicon Valley, de regio in Californië waar internationale technologiebedrijven zoals Google zijn gevestigd. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de vrouwen in Silicon Valley ooit seksuele intimidatie heeft meegemaakt.

Lees verder

Elma Drayer: debat niet smoren in genderpolitieke correctheid
Columnist Elma Drayer las de memo van de Google-medewerker. 'Heel keurig, zou ik zeggen. Waarom zou je in hemelsnaam niet mogen vinden dat Moeder Natuur zich niet laat negeren?'

Seksisme in Silicon Valley: 'Blijf weg van de eierstokken'

Sillicon Valley blijkt een verborgen, lelijke kant te hebben. Bij bedrijven als Uber worden vrouwelijke werknemers seksistisch behandeld.

Techbazen volgen nauwelijks vrouwen op Twitter
Technologiebedrijven in Silicon Valley gaan er prat op dat ze diversiteit op de werkvloer willen bevorderen, maar dit wordt niet weerspiegeld door het twittergedrag van de grote bazen. Zij volgen twee tot elf keer zoveel mannen als vrouwen op het sociale netwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden