Google klaar voor S & P 500

Er is zwaar weer op komst voor Wall Street. Beleggers zijn veel te optimistisch over de Amerikaanse economie. De consumenten die de afgelopen jaren geld in de economie hebben gepompt, zullen dat niet tot in lengte der dagen blijven doen....

Van onze verslaggever

De Dow Jones wist zijn kruid gisteren nog droog te houden. Deindex steeg 4,6 punten naar 10798,3 punten. Vooral door eenstijging van de olieprijzen - op zijn beurt veroorzaakt doorgeopolitieke spanningen rond Iran - was de stemming bedrukt.

Beleggers luisterden maandag aandachtig naar president Bush,die zijn begroting voor 2007 naar het Congres stuurde. Vooral de2,8 miljard dollar die Bush op het zorgstelsel Medicare wilbekorten, leidde tot koersverliezen bij medicijnfabrikanten enbeursgenoteerde zorginstellingen.

Voor anderen bevatte het begrotingsvoorstel goed nieuws. Bushwil volgend jaar 39 miljard aan autosnelwegen uitgeven, 8,5procent meer dan dit jaar. Vulcan Materials, dat onder meergravel levert voor de wegenbouw, steeg 7 procent in waarde.

Google profiteerde van geruchten dat het bedrijf mogelijk inde beursindex Standard & Poor's 500 wordt opgenomen. 'Opnamein de index moet een positieve katalysator zijn voor het aandeelGoogle', schreef analist Robert Peck gisteren in een rapport. Nade Dow Jones is de S & P 500 de meest gezaghebbende index vande Amerikaanse aandelenmarkt. Vooralsnog zagen bedrijven die ophet punt stonden tot de index te worden toegelaten hun waarde8,5 procent stijgen.

De S & P 500 kent acht toelatingseisen, waaronder eenbeurswaarde van meer dan 5 miljard dollar en winst in vieropeenvolgende kwartalen. Door overnames verdwijnen binnenkorttwee bedrijven uit de index, die door nieuwkomers kunnen wordenopgevuld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden