Google kijkt mee in Amsterdam en Rotterdam

Neuspeuteren op straat – of erger – is niet meer zonder risico: ook Nederlandse straattaferelen worden gefotografeerd door Google.

Neuspeuteren op straat – of erger – is niet meer zonder risico. Zonder vooraankondiging heeft Google in Amsterdam en Rotterdam auto’s de weg op gestuurd die gedetailleerde opnamen maken van straat én straatrumoer. De beelden worden gebruikt voor de digitale atlas van het Amerikaanse internetbedrijf.

Met Google Maps kan de bezoeker vanuit de lucht een blik op het aardoppervlak werpen. Met de optie Street View is het alsof de gebruiker over straat loopt. Inclusief taferelen die zich afspeelden toen de Google-camera toevallig langsreed. In de Verenigde Staten, waar Street View vorig jaar debuteerde, leidde dat tot pijnlijke situaties, zoals die van een man die bleek te zijn gefotografeerd toen hij een seksclub verliet.

Europa
Na 57 grote steden in de VS in beeld te hebben gebracht, is Google nu ook in Europa aan de slag gegaan. De afgelopen twee maanden werden de Google-auto’s al gesignaleerd in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De Google-auto’s zijn te herkennen aan een groot statief op het dak, waarop een batterij camera’s is gemonteerd voor het maken van panoramische opnamen. Ze werden vorige week in Amsterdam gesignaleerd.

Navraag bij Google leert dat de auto’s vorige maand in Nederland de weg op zijn gegaan. ‘We zullen de beelden pas gebruiken als de toezichthouders daarmee akkoord gaan’, zegt een woordvoerder. Die kans is groot: het College Bescherming Persoonsgegevens maakte ook geen bezwaar tegen soortgelijke beelden op de huizensite Funda.

De auto's bevinden zich al sinds eind april in Nederland. Toen werden ze in elk geval door de Amsterdamse landschapsfotograaf Lars van de Goor gespot op een industrieterrein in Amsterdam. 'De parkeerplek was afgezet, maar ik kon makkelijk door het hek heen fotograferen. Er kwam direct een bewaker naar buiten die mij vertelde dat ik het niet mocht fotograferen', aldus de fotograaf. De bewaker gaf later toe dat de auto's zouden worden ingezet voor Google Maps.

In Groot-Brittannië leidde de komst van de Google- auto’s tot ophef, omdat werd gevreesd dat de privacy van de Britten geschonden zou kunnen worden dan wel inbrekers op ideeën zouden worden gebracht. De Information Commissioner’s Office gaf vorige week echter zijn nihil obstat aan de dienst. De toezichthouder zegt dat Google genoeg doet om misbruik te voorkomen. Het maakt gezichten en kentekenplaten onzichtbaar en haalt ook foto’s weg als mensen er bezwaar tegen maken.

Schadeclaim
In de Verenigde Staten ligt Street View onder vuur. Een echtpaar in Pittsburgh eist een schadevergoeding van 25.000 dollar omdat Google foto’s maakte van hun huis terwijl een bord aangaf dat het ‘privéterrein’ betrof. Google’s reactie luidt dat in de moderne wereld zoiets als ‘absolute privacy’ niet langer bestaat.

Een burgerrechtenbeweging besloot daarop de proef op de som te nemen. Het heeft met behulp van Street View informatie verzameld over een niet nader genoemd bestuurslid van Google – inclusief het bordje van het bewakingsbedrijf op de gevel van diens buren.

Ronald Nicolai zag en kiekte een Google-auto op de parkeerplaats van de McDonald's in Spijkenisse. ((c) Ronald Nicolai)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden