Google hoeft resultaten veroordeelde Nederlander niet te verwijderen

Google hoeft de gegevens van de veroordeelde Nederlander Arthur van M. niet te verwijderen uit de zoekmachine. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Thomas van der Kolk
null Beeld afp
Beeld afp

Van M. werd in 2012 veroordeeld tot zes jaar cel wegens uitlokking tot huurmoord. Hij eiste dat Google verschillende links verwijderde naar sites met informatie over die veroordeling. De rechter ging daar niet in mee.

Recht om vergeten te worden
Het is de eerste Nederlandse gerechtelijke uitspraak die tot stand is gekomen nadat het Europees Hof enkele maanden geleden oordeelde dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden op internet. Van M. beriep zich op dit zogenoemde Costeja-arrest en op de Wet bescherming persoonsgegevens.

Het Europees hof stelt dat een verzoek om vergeten te worden alleen geldig is indien de informatie 'buitensporig' of 'onnodig diffamerend' is. De voorzieningenrechter in Amsterdam acht dit in het geval van Van M. onvoldoende onderbouwd. In tegendeel: negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is in zijn algemeenheid juist blijvend relevante informatie over een persoon, aldus de rechter.

Peter R. de Vries
Van M. had zich verder beklaagd over het feit dat bij het zoeken van zijn volledige naam op Google automatisch de aanvulling 'Peter R. de Vries' werd gegeven. De misdaadverslaggever heeft in 2012 in zijn SBS 6-programma aandacht aan de zaak besteed. Van M. eiste dat zijn naam en die van De Vries zouden worden ontkoppeld.

Ook die eis werd niet ingewilligd. De koppeling is 'niet irrelevant of onlogisch te noemen', aldus de rechter. De automatische aanvulling wordt gegenereerd op basis van de frequentie waarmee bezoekers een zoekopdracht met beide termen uitvoeren.

Niet absoluut
'Het recht op privacy is niet absoluut', oordeelt de rechter. 'Het recht op privacy van eiser zal van geval tot geval moeten worden afgewogen tegen de rechten en belangen van Google Inc, de rechten en belangen van degenen naar wiens publicaties de zoekmachine van Google Inc verwijst en de gebruikers van het internet. Toewijzing van deze vordering zou bovendien aanleiding kunnen geven tot executiegeschillen.'

Google verwelkomt de uitspraak van de rechtbank. 'Deze Nederlandse uitspraak geeft nuttige richtlijnen als het gaat om de vraag hoe we aan de eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie kunnen voldoen', laat een woordvoerder weten. 'Ook verduidelijkt de uitspraak hoe we moeten omgaan met verwijderingsverzoeken die gaan over criminele veroordelingen.'

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever Beeld anp
Peter R. de Vries, misdaadverslaggeverBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden