Google gaat nu ook al boeken verkopen

Google bewandelt de omgekeerde weg. Het concern dat druk bezig is hele bibliotheken in te scannen, gaat boeken verkopen.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

Google stelt twee miljoen boeken uit zijn digitale collectie beschikbaar, die via de Espresso Book Machine (EBM) tegen 1 dollarcent per pagina in paperbacks kunnen worden omgetoverd. Het gaat om oude werken die vrij zijn van copyright.

De EBM is nu in slechts twaalf boekwinkels en bibliotheken in onder meer de Verenigde Staten en Canada te vinden. Maar het is de bedoeling dat dit er de komende tijd ‘honderden meer’ worden, aldus On Demand Books. Of het apparaat, dat het formaat heeft van een flinke kopieermachine en het in 2007 schopte tot Times' lijst van beste uitvindingen, ook zijn weg naar Nederland zal vinden, is niet bekend.

De overeenkomst past in Googles doelstelling om zoveel mogelijk boeken die nu niet of moeilijk verkrijgbaar zijn voor iedereen beschikbaar te maken. ‘Met Google Book Search willen we boeken vindbaar en doorzoekbaar maken’, zegt een woordvoerder van Google Benelux. ‘Maar we voelen ons daarbij niet gebonden aan de digitale vorm. Soms willen mensen een boek dat niet meer in druk is gewoon in handen hebben.’

Google begon in 2004 met het scannen van boeken om de grootste onlinebibliotheek van de wereld te creëren. Het stuitte daarbij de laatste jaren op hevig verzet van auteurs en uitgevers, die menen dat hun rechten worden geschonden.

Eind 2008 kwam het in de VS tot een schikking: de Google Book Settlement, waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer de verdeling van advertentieopbrengsten. Deze Google Book Settlement, die momenteel ter goedkeuring ligt bij de Amerikaanse rechter, stuitte wereldwijd opnieuw op verzet. Nog steeds twijfelen veel uitgevers, auteurs en bibliotheken aan Googles intenties.

Het is de bedoeling dat de prijs voor een door een EBM geprint en ingebonden boek lokaal door de winkel of bibliotheek wordt bepaald. Een deel daarvan vloeit vervolgens terug naar Google. Het zoekbedrijf zegt de opbrengsten te zullen schenken aan goede doelen. Hoeveel Google per boek ontvangt en naar welke goede doelen het geld zal gaan, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Google (ANP) Beeld
Google (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden