Google doet met Android niks verkeerd - vindt Google

Google heeft na lang uitstel ook op de derde aanklacht van de Europese Commissie gereageerd. Misbruikt Google de dominante marktpositie van Android? Het bedrijf vindt van niet.

Een standbeeld van het Android logo in Montelimar, gedoneerd door Google. Beeld afp
Een standbeeld van het Android logo in Montelimar, gedoneerd door Google.Beeld afp

Ja, wij bundelen onze apps (in sommige gevallen) met Android. Maar nee, dat leidt er niet toe dat de concurrentie wordt gesmoord.

Dat is tot twee zinnen teruggebracht de reactie van Alphabet (Google's moeder) op de klacht van de Europese Commissie dat een van 's werelds grootste internetbedrijven misbruik maakt van zijn marktmacht. Brussel heeft drie kartelpijlen afgeschoten op Alphabet, en dit is de derde, gericht op Android, het besturingssysteem dat Google in 2007 heeft ontwikkeld voor smartphones en later tablets (en andere apparaten).

80 procent van alle smartphones

Dat Android draait inmiddels op ruim 80 procent van alle smartphones, en in Europa nog meer dan in de Verenigde Staten. In vrijwel alle gevallen is de standaardzoekmachine op die mobieltjes die van Google en staan er nog eens een dozijn apps van Google op geïnstalleerd, zoals Maps, Gmail, YouTube, Drive, Foto's, Vertalen en Play. Aangezien Google inmiddels meer zoekopdrachten verwerkt via mobieltjes en tablets en daarbij dus advertenties verkoopt, is het cruciaal dat Google Zoeken een prominente plek op Android-telefoons houdt.

Fabrikanten en belbedrijven zijn niet verplicht om die apps te installeren, zegt Google in zijn repliek op de aanklacht van de Europese Commissie. Telefoonmakers en -verkopers kunnen Android geheel naar eigen inzichten aanpassen.

Dat klopt. Een voorbeeld daarvan is Cyanogenmod dat gebruikers, met enige moeite, over de Android-versie op hun smartphone kunnen installeren. Maar zodra een fabrikant of belbedrijven slechts maar een enkele Google-app willen 'voorinstalleren' op hun smartphone dan moeten ze andere apps mee-installeren, of een licentie kopen op een pakket apps.

Vooral Google Play, de app waarin de app-winkel van Google is opgenomen (naast een film- en muziekwinkel), is eigenlijk onmisbaar op een Android-telefoon. Het biedt toegang tot een paar miljoen apps - ook de toepassingen van andere partijen die Google-diensten concurrentie aandoen. Het is mogelijk om via een zijweg apps op een toestel te zetten, buiten de officiële Google Play-app store om, maar dat houdt een zeker risico (geen controle op bijvoorbeeld virussen) en niet alle ontwikkelaars bieden hun apps via andere kanalen toe.

Apps bundelen

Apart Google Play installeren kan dus niet. En overigens: Google Apps van een Android-telefoon verwijderen kan ook niet. Je kunt ze op zijn hoogst uitschakelen, zodat ze niet worden ge-update of aangesproken door andere toepassingen.

Google vindt dat het apps mag bundelen om de ontwikkelkosten van Android te kunnen bekostigen, maar het heeft nog een argument om te eisen dat alle Android-toestellen 'een aantal basisvoorzieningen' bevatten: om fragmentatie tegen te gaan en een gezond ecosysteem te bieden voor ontwikkelaars.

Fragmentatie is een neveneffect van het feit dat Google toestelmakers een grote vrijheid biedt bij het inrichten van Android. De meeste van de 24 duizend apparaten die 1300 merken op de markt hebben gebracht hebben een verschillende versie van het besturingssysteem, niet alleen de zestien officiële versies die Google heeft uitgebracht sinds 2007, maar ook alle varianten die fabrikanten en providers hebben gemaakt.

Het gezonde ecosysteem is de app store in Google Play. Sommige ontwikkelaars verdienen daar een dik belegde boterham aan, maar niet zo dik als Alphabet/Google zelf dat een percentage krijgt van elke app die via de App Store wordt verkocht.

De vraag is, zo stelt Google, of we concurrentie op een Android-toestel onmogelijk maken. Nee, maar de manier waarop het Android uitbaat maakt zijn dominante positie op mobieltjes en internet wel een stuk gemakkelijker te handhaven. Een snel vergelijk met de kartelbewakers in Brussel zit er niet in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden