GOM verliest elf miljoen op kuuroord Sanadome

De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) verliest waarschijnlijk meer dan elf miljoen gulden op het Nijmeegse kuuroord Sanadome. Het kuurcentrum maakte vorig jaar zoveel verlies dat de aandeelhouders de pas vier jaar oude inrichting willen verkopen....

Het verlies kan voor de GOM nog verder oplopen als het Sanadome minder dan veertig miljoen gulden opbrengt, omdat dan de hypotheek niet kan worden afgelost.

Naast de GOM gaan verzekeraar VGZ en TDC (het moederbedrijf van het Limburgse kuuroord Thermae 2000) eveneens fors het schip in. Alledrie de bedrijven zijn voor ongeveer eenderde aandeelhouder van het Sanadome. Een vierde, maar piepkleine eigenaar, is het Nijmeegse Canisius-Wilhemina ziekenhuis.

De GOM haalde vorige week het nieuws door te melden dat er financiële tegenvallers van dertig miljoen gulden aan zaten te komen. Voor minister Jorritsma van Economische Zaken was dit reden om een onderzoek naar de totale bedrijfsvoering van de GOM te gelasten. Ook de raad van commissarissen stelde een onderzoek in. Die droeg KPMG Forensic Accounting op om onder meer de gang van zaken rond het Sanadome tegen het licht te houden.

De investering in het Sanadome is een regelrechte financiële ramp voor de geldschieters geworden. Van begin af aan was het aanmodderen. Het Sanadome is opgezet als een verlengstuk van het ziekenhuis. Patiënten moesten er kunnen uitrusten van een operatie.

Maar dat ging meteen al mis. De overheid weigerde mee te betalen aan de zorg, waardoor het centrum ineens de commerciële, recreatieve toer op moest.

Met overigens desastreuze gevolgen. Vorig jaar maakte het gezondsheidshuis maar liefst vier miljoen gulden verlies op een omzet van twaalf miljoen. Dat was ruim twee miljoen meer dan waar rekening mee werd gehouden.

Een flinke strop voor de aandeelhouders, omdat ze verplicht zijn een flink deel van de verliezen voor hun rekening te nemen. Voor 1998 moesten ze 1,4 miljoen gulden extra op tafel leggen. Het was meteen het sein het Sanadome in de verkoop te doen. Volgens interim-directeur Baart zijn er inmiddels gesprekken over de verkoop gaande. Met wie, wil hij niet zeggen.

Het Sanadome is pas vier jaar oud. Het werd voor ongeveer zeventig miljoen gulden gebouwd. Veertig miljoen werd geleend bij de bank, tien miljoen kwam van de overheid en de aandeelhouders kwamen met twaalf miljoen gulden over de brug.

Voor 1998 moest de GOM bijna vijf ton bijbetalen. In totaal kwamen de verliezen voor de ontwikkelingsmaatschappij daarmee op 11 miljoen gulden. In voorgaande jaren heeft de GOM daar al bijna 7,5 miljoen van afgeschreven. Ook de VGZ en de TDC hebben al miljoenenverliezen afgeboekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.