Goldman Sachs verdubbelt winst

De Britse premier Gordon Brown noemt Goldman Sachs ‘moreel bankroet’. De zakenbank deelt opnieuw forse bonussen uit...

Amsterdam De van fraude beschuldigde zakenbank Goldman Sachs heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de miljardenwinst verdubbeld. Het onverwacht sterke resultaat overvleugelde het nieuws dat ook Britse toezichthouders Goldman gaan onderzoeken.

De Amerikaanse bank maakte in het eerste kwartaal 3,3 miljard dollar (2,25 miljard euro) winst. Dit deed Goldman op een kwartaalomzet van 12,8 miljard dollar. In dezelfde periode in 2009 was de winst 1,7 miljard dollar. Het grootste deel van de omzet, 7,4 miljard, wist de bank te halen uit beurshandel voor eigen rekening. Het garanderen van de uitgifte van aandelen en obligaties en advisering leverde 1,2 miljard dollar aan omzet op.

Goldman heeft de reputatie torenhoge salarissen en bonussen uit te delen aan zijn ruim 32 duizend werknemers. De zakenbank maakt dat imago ook voor het eerste kwartaal van 2010 waar. De bonus- en salarispot is voor die drie maanden 5,5 miljard dollar: omgerekend 125 duizend euro per werknemer. De zakenbank benadrukt echter dat de pot een veel kleiner deel van de omzet is. Normaal is het de helft, nu 43 procent.

De Britse premier Gordon Brown – verwikkeld in een korte, maar hevige verkiezingscampagne – noemt Goldman Sachs ‘moreel bankroet’. Hij refereert daarbij aan de flinke bonussen die de zakenbank uitdeelt, terwijl er tegelijk onderzoeken tegen lopen.

Vorige week werd duidelijk dat de Amerikaanse beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission, kortweg SEC, al geruime tijd Goldman in het vizier heeft op verdenking van fraude. Gisteren bleek dat de Britse collega’s van de SEC, de Financial Services Authority (FSA), een vergelijkbaar onderzoek beginnen. De FSA zal samenwerken met de SEC.

Goldman Sachs vervult in de financiële centra in zowel de VS als in Londen een belangrijke rol. Een van de redenen voor de FSA om zich op Goldman te richten, is dat een van de grootste Britse banken, Royal Bank of Scotland (RBS), volgens het SEC-onderzoek slachtoffer is van een product dat Goldman met kwaadwillende bedoelingen in de markt heeft gezet.

RBS is voor het grootste deel in handen van de Britse staat. Het nam in 2007 een deel van ABN Amro over. Nu blijkt dat bankonderdeel in de Goldman-constructie Abacus te zijn gestapt. Toen dat in elkaar stortte, moest ABN Amro 840 miljoen dollar aan Goldman betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.