Goldman Sachs neemt belang in installatiebedrijf Batenburg

Goldman Sachs heeft een belang van 3,27 procent genomen in het Rotterdamse installatiebedrijf Batenburg. De Amerikaanse zakenbank meldde de dag voor Kerstmis 78.667 aandelen in bezit te hebben van Batenburg, dat op het punt staat om door de steenrijke familie Van Puijenbroek te worden ingelijfd.

Batenburg heeft de 'weerstanden' voor de Botlekbrug in Rotterdam gemaakt. De steenrijke familie Van Puijenbroek bezit inmiddels ruim 77 procent van de aandelen van het bedrijf.

Dit blijkt uit een woensdag bekendgemaakte melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Het is de eerste melding van een belang van Goldman Sachs in Batenburg Techniek, zoals het Rotterdamse installatiebedrijf voluit heet. Aandeelhouders zijn wettelijk verplicht om bij de AFM te melden als hun belang in een beursfonds de 3 procent overschrijdt. Met een belang van 3,27 procent zit Goldman nipt boven deze grens.

Het nieuwe, dan wel verhoogde belang van Goldman Sachs komt in het kielzog van het meerderheidsbelang dat de Brabantse familie Van Puijenbroek onlangs wist te verwerven in Batenburg met hun investeringsmaatschappij VP Exploitatie. De Van Puijenbroeks, rijk geworden met textiel, staan in het rijkenlijstje van zakenblad Quote met een geschat vermogen van 255 miljoen euro. Dinsdagavond maakte VP Exploitatie bekend inmiddels 77,18 procent van de aandelen in Batenburg in handen te hebben. De Van Puijenbroeks, belangrijke aandeelhouders van De Telegraaf, brachten in september een bod uit op Batenburg. Dat deden ze nadat het belang van VP Exploitatie in Batenburg de 30 procent had overschreden - tot 35,17 procent om precies te zijn. Heeft een aandeelhouder namelijk meer dan 30 procent van de aandelen in handen, dan is hij verplicht om een bod uit te brengen op de resterende aandelen.

Mager bod

Batenburg bleek niet heel erg geporteerd van het bod van de Van Puijenbroeks, dat 19,50 euro per aandeel bedroeg. Dat bod was naar de smaak van Batenburg wat aan de magere kant. 19,50 euro is 'een waardering per aandeel die zich aan de lage kant van een geschatte bandbreedte voor de waarde per aandeel bevindt op basis van verschillende waarderingsanalyses', zo verwoordde het technische installatiebedrijf het zelf in een standpuntbepaling.

Dinsdag, bij de sluiting van de aanmeldingstermijn voor het bod, bleek VP Exploitatie het aandelenpakket te hebben uitgebreid tot 77,18 procent van het kapitaal. Dit komt neer op 1,86 miljoen aandelen, met een waarde van 35,6 miljoen euro.

De wortels van Batenburg, dat 839 werknemers telt, rijken tot 1911. Oervader Piet Batenburg begon in dat jaar met de installatie van verlichting en de verkoop van radio's. Na de oorlog hielp het bedrijf in het verwoeste Rotterdam de stroomvoorziening van huizen, winkels en kantoren weer op gang brengen. Anno nu is de technisch dienstverlener actief in onder meer de machinebouw, de zuivelin-dustrie, waterzuivering, de offshoresector en drinkwatervoorziening. Het installatiebedrijf is bijvoorbeeld gespecialiseerd in robotica en sensortechnologie. Batenburg behaalde in 2014 een omzet van 140,7 miljoen euro. Op de beurs, waar het bedrijf sinds 1956 staat genoteerd, sloot Batenburg woensdag 1,42 procent lager. Het aandeel is nu 19,13 euro waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden