Goldman Sachs hielp Grieken te sjoemelen

Mogelijk heeft Griekenland een veel hoger overheidstekort dat het reeds gecorrigeerde cijfer van 12,7 procent van het bruto nationaal product (bnp).

Een analist van een Amerikaanse bank ontdekte gistermiddag verder dat het Griekse ministerie van Financiën het overheidstekort over 2009 op de eigen website met 9 miljard euro had verhoogd tot 37 miljard euro. Hierdoor zou het tekort nog verder oplopen tot 16 procent. Later werd de verhoging weer van de site gehaald.

Volgens Der Spiegel zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in 2002 het tekort van de Griekse regering hebben gemaskeerd via een zogenoemde swaptransactie.

Hiermee werd een lening van 10 miljard in dollars en yens tijdelijk tegen een fictieve koers omgewisseld tegen euro’s, wat in de boeken 1 miljard scheelde.

Boete

Griekenland dreigde op dat moment een boete te krijgen, omdat het de regels van het stabiliteits- en groeipact zou overschrijden. Volgens die regels mag het tekort op de begroting niet hoger zijn dan 3 procent van het bnp.

Dankzij de truc kon Griekenland net doen of het zich aan de regels hield. Alleen zullen deze leningen, inclusief de weggemoffelde 1 miljard, moeten worden afgelost in dollars en yens. Der Spiegel schrijft dat Goldman Sachs een grote provisie kreeg voor deze swapdeal.

Het statistische bureau van de EU zou inmiddels zijn buik vol hebben van de valse data van de Grieken. Soms blijken de militaire uitgaven niet te zijn meegeteld, andere keren zijn dat de schulden van de ziekenhuizen. Het tekort over 2002 was aanvankelijk gesteld op 1,2 procent van het bnp. Later zou dat 3,7 procent zijn en nu is dat gecorrigeerd tot 5,2 procent.

Het hoofdkwartier van Goldman Sachs in New York (EPA) Beeld null
Het hoofdkwartier van Goldman Sachs in New York (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden